Кламер БГ - Новини: Санирани "соларни" панелки – възможно е и без да се вадят лични пари на момента

Санирани "соларни" панелки – възможно е и без да се вадят лични пари на момента

Greenpool

|
Ср, 26 Юли 2023г. 12:17ч.
Санирани "соларни" панелки – възможно е и без да се вадят лични пари на момента

Западна Европа, САЩ, Китай - слънчевите панели върху жилищни сгради вече не са екзотика, сн. GettyImages

Слънчеви покриви върху панелните блокове изобщо не е екзотична или футуристична идея за България, както изглеждаше само допреди няколко години. Или поне възможността съществува на хартия и като програма, която се съфинансира от европейските фондове безвъзмездно.

Слагане на фотоволтаични панели върху покривите на многофамилните сгради е заложено във втория етап от кандидатстването за саниране на блоковете, който стартира на 2 юни. До 16 януари 2024 г. ще се събират проекти за енергийна ефективност, но собствениците трябва да осигурят сами 20 процента от необходимите средства, докато в приключилия в края на май първи етап парите изцяло са европейски. Онези проекти, които не успеят да се класират през септември за напълно безплатното саниране, могат да бъдат подадени отново, но с условието за лично съфинансиране.

И точно това може да се окаже препъникамъкът за голяма част от обитателите на стари панелки, които не могат да осигурят немалкото пари за самоучастие. Поради тази причина кметове, регионално министерство и общини са се втурнали да търсят решение и източници за финансиране на изискуемия дял от етажната собственост.

Без да вадиш пари от джоба си

Всъщност санирането, че и инсталирането на фотоволтаици на покрива, може да стане по т.нар. ЕСКО механизъм – когато специални инженерингови компании поемат финансирането им. В този случай собствениците на жилище не вадят лични пари на момента или не се налага да теглят заеми, а изплащат направените от ЕСКО компанията инвестции със средствата, което икономисат от извършените в сградата енергоефективни мерки. Това обясни пред Mediapol Кирил Райчев, председател на Алианса за енергийна ефективност, чиято цел е постигане на нисковъглеродно общество.

За слънчевите инсталации върху панелките обаче изискването е произвежданата от тях електроенергия да е само за общите части на сградата – за осветление и отопление на стълбището и за асансьор. Слънчевият ток няма да може да се ползва от домакинствата, което всъщност възпрепятства развитието на огромния потенциал, който притежават покривите и дори фасадите на жилищните блокове. Според Райчев в момента има регулаторни пречки за захранването на отделните апартаменти с ток от покрива. Става въпрос за това, че не е регламентирано как да става обменът на зеления ток между съседите. Експертът коментира, че отдавна се говори за закон за енергийните общности, но такъв все още няма. Приемането на нормативна рамка за сдружаване на един или повече блокове за създаване на енергиен кооператив може да отпуши практиката, която отдавна е в западните европейски държави и САЩ, цели квартали да си произвеждат сами ток. И да го споделят както помежду си, така и с местния доставчик на електроенергия.

Макар и с не толкова голям ефект и дори с опасността етажната собственост да не обърне внимание, задълбочена в ремонта на покрива, топлоизолацията на стените и смяната на дограмата, все пак възможността за слънчев покрив на панелката или кооперацията при санирането им съществува. При това за 20-те процента финансово самоучастие за цялата реновация парите може да се осигурят от ЕСКО компании.

На една "чавка" разстояние

Такива у нас има няколко, които работят от около двадесет години, регламентирана е тяхната дейност. Просто механизмът ще се изнесе от публичния сектор, където основно оперират тези дружества в момента, към домакинствата, посочи Райчев. По думите му с програмата за саниране може да се очаква навлизането на българския пазар и на утвърдени ЕСКО дружества с опит в прилагането на подобни схеми при жилищните сгради в Полша, Чехия, Словакия, Румъния Латвия, Австрия. Там много успешно вече са комбинирани различни видове финансови механизми, включително и ЕСКО при санирането.

Изискването за 20 процента самоучастие срещу 80 процента безвъзмездни европари може да означава непосилни суми от порядъка на 200-300 хил. лв. за етажната собственост.

Ако обаче при кандидатстването във втория етап за санирането, вместо банкова сметка със собствените средства, блокът посочи, че иска ЕСКО механизъм, общината ще трябва да обяви търг за фирма, която да го приложи и да осигури необходимите средства за дела на живущите.

"Така собствениците на апартаменти не трябва да вадят парите от джоба си, а това ще направи ЕСКО компанията, която ще гарантира, че ще постигне изискваните енергийни спестявания от сградата. Така хората ще имат свободен ресурс от икономиите на енергия, за да върнат вложените от дружеството пари", обяснява Кирил Райчев.

Отвъд слагането на дограма и ремонта на покрива

"Разликата с кредитирането е, че ако ЕСКО компаниите не постигнат спестяванията на енергия, за тях има наказания. И те имат интерес наистина да се постигнат икономиите, парите да са налични в портфейлите на хората и те да плащат дължимите вноски. Също така техническият и финансовият риск са изнесени от собствениците към ЕСКО компаниите, които имат инженеринговия капацитет да прилагат енергоефективни мерки, както и да оценяват спестяванията и да поемат риска при непостигането им", посочва още той. Докато избраната фирма, която ще ремонтира покрива, ще смени дограмата и ще налепи топлоизолационните плоскости, приключва с анвгажимента си до там.

Според експерта при оценката на кандидатстващите в търговете ЕСКО компании трябва да се дават повече точки за предлагащите по-малко оскъпяване на инвестицията, която хората ще връщат после чрез намалените сметки за ток или отопление. Смята също така, че ако общините обявяват търгове за ЕСКО компании не само за един блок, а за пулове от такива, санирането ще излезе по-евтино, заради икономията от мащаба. За целта обаче трябва повече панелки да са "чавнали" в документите си за кандидатстване ЕСКО механизма.

Райчев признава, че в насоките за кандидатстване във втория етап от санирането пътечката за ЕСКО механизма не е детайлно разписана, а местната ни власт е консервативна и й трябват изрични инструкции. "Може би общините си имат своите основания заради опасността от корекции и други наказания, а и е добре като става въпрос за домовете на хората. да сме внимателни", коментира още представителят на ангажираните с енергийната ефективност компании. По думите му с регионалното министерство и общините наесен се готви по-широка информационна кампания сред домоуправителите за разясняване на тази не толкова позната възможност за финансиране на енергийната ефективност у дома.

"Надявам се хората, които сега са се активирали, сдружили са се и са вложили свои средства в енергийното обследване на сградите и са кандидатствали в първия етап, но ще остават без напълно безвъзмездно финансиране, да останат активни и да участват във втория етап", каза Кирил Райчев.

Пари има, действайте!

Той признава, че ЕСКО компаниите в момента нямат достатъчно собствен финансов ресурс, който да инвестират в подобни проекти. Очаква обаче да се активира наличният гаранционен ресурс, който да покрива част от риска, и определени банки да влязат в такъв тип сделки. Възможно е и бъдещият Национален декарбонизацион фонд да участва във финансирането, както и Фондът за енергийна ефективност да отпусне целево пари. По думите на председателя на Алианса за енергийна ефективност по линия на Фонда на фондовете целево ще се разработят механизми за ЕСКО проекти за домакинства и етажна собственост в посока възможно най-ниски такси за изплащане на самоучаститието за по-дълго време.

"При наличие на грантове и максимално ниски вноски изплащането на такава ЕСКО инвестиция отнема най-много три-четири години. Ако говорим за сто процента финансиране, може да отиде и към десет години. Но всичко зависи от състоянието на сградата – дали говорим за реновация или реставрация на сградата, защото има такива с много конструктивни проблеми. Дали енергоресурсите ще продължат да са субсидирани или ще излязат на свободния пазар", коментира Райчев.

Подрежда се масата

За да стане това обаче, трябва много прецизно да се доработят технологичните и финансови процедури, защото "когато има добре подредена и чиста маса обикновено сядат повече хора на нея", шегува се той.

"Изключително важно е да се подготви финансовата инфраструктура през банки, общински фондове и да се развие сериозна палитра от продукти. Безвъзмездните пари няма да стигнат за всички, затова трябва повече сдружаване. А и хората трябва да са наясно, че парите, които дават, са вътре в имота - обикновена цената на жилищата в реновираните сгради се покачва с 30 процента. Двуцифрени проценти е разликата в цената на стара и реновирана панелка и е хубаво да се прави и тази сметка", допълва консултантът.

mediapool.bg