Кламер БГ - Новини: Проучване оборва, че депозитът за опаковка оскъпява продукти и сваля продажбите

Проучване оборва, че депозитът за опаковка оскъпява продукти и сваля продажбите

Greenpool

|
Четв, 20 Юли 2023г. 19:25ч.
Проучване оборва, че депозитът за опаковка оскъпява продукти и сваля продажбите

Проучване оборва, че депозитът за опаковка оскъпява продукти и сваля продажбите

Аналитичен доклад на платформата Reloop и Института за рециклиране на

контейнери оборва противниците на въвеждането на депозитна система за опаковките от напитки, при която потребителите плащат такса за бутилка или кен и си я възстановяват при връщане на опаковката. Неведнъж изказван аргумент срещу депозитната системата, включително в България, е че таксата за бутилките натоварва дистрибуторите и увеличава цените на стоките, което то своя страна води до спад на продажбите им.

Задълбочено проучване на данни от Global Data за нивото на продажбите на напитки, обаче потвърждава, че влиянието на депозитната система върху продажбите на продукти с депозитни опаковки е незначително. Сравнителните проучвания на държави с въведена депозитна система спрямо други държави в същия регион показват, че системата няма отрицателно въздействие върху количеството продадени напитки, обхванати от депозитната система.

Платформата Reloop е направила сравнения в различни региони в света - от тенденциите в Прибалтика и Скандинавия до сравнителен анализ на Австралия, където много щати постепенно въведоха депозитни системи, и съседна Нова Зеландия, където няма депозит за опаковки. Глобалният преглед обхваща данни от последните 20 години и показва, че независимо от местоположението, депозитната система не оказва съществено влияние върху обема на продадените напитки.

"Докладът е от голямо значение за Европа, където много страни планират да използват депозитни системи като метод за максимално увеличаване на събираемостта на бутилки и кенове. Резултатите от депозитните системи са изключителни, но необходимостта от изграждане на сложна национална система повдига и въпроси относно икономическото въздействие върху производителите. Нашето най-ново проучване внася яснота за участниците на пазара и още веднъж доказва, че депозитът е ефективен метод без негативни последици за икономическия растеж на страната", коментира Анна Ларсон, директор, кръгова икономика в европейската платформа Reloop - организация, която изследва, разработва и въвежда системи за устойчиво управление на ресурсите.

80% от отпадъците, които замърсяват нашите екосистемите, са опаковки от напитки и храна за вкъщи, голяма част от които са направени от пластмаса. Цел на ЕС е събирането и рециклирането на 90% от опаковките на напитки до 2029 г.

Понастоящем депозитна система за опаковки от напитки е въведена в 13 европейски държави. Словакия и Малта се присъединиха миналата година. Други държави като Румъния, Унгария и Ирландия са на финалния етап от въвеждането на този метод за събиране на бутилки и кенове. България е започнала процедура за въвеждане на депозитна система, като очакваните резултати ще доведат до намаляване на отпадъците и гарантирано развитие на кръговата икономика на опаковките от напитки в страната. Тази ефективна и доказана система, основана на финансови стимули за потребителите, има за цел да увеличи рециклирането и да намали замърсяването, посочват от Reloop.

В България днес се изхвърлят над 800 милиона пластмасови бутилки. С предстоящата депозитна система и увеличаване на събираемостта на опаковките от напитки до 90% ще се постигнат икономии в държавния бюджет в размер на 26 млн. евро, спестявания от данък върху пластмасата, изчисляват анализаторите на организация.

.

Обобщение на проучванията на общественото мнение относно въвеждането на депозитни системи показва, че мнозинството от европейските граждани подкрепят въвеждането на депозитна система за връщане на опаковки от напитки, по-специално стъклени бутилки за многократна употреба, кенове и пластмасови бутилки. Европейците са насърчени да участват в тази система поради произтичащите ползи за околната среда и възможността за събиране на депозити за върнатите опаковки.

През 2025 г. Полша ще въведе депозитна система, с което ще стане следващата европейска страна, която ще използва депозитен метод за събиране на бутилки и кенове.

Благодарение на паричния стимул на депозита Полша значително ще увеличи нивата на събиране на отпадъци от опаковки, което пряко ще се отрази на развитието на рециклиращата промишленост и възможността за производство на повече от 200 000 тона бутилки и кенове от суровини, получени и преработени на местния пазар. Както посочва Reloop, предложените промени са и единственият начин да се постигнат целите на ЕС за нивото на събираемост и съдържанието на рециклируеми материали

Според проучване на ARC Market and Opinion въвеждането на депозитна система понастоящем се подкрепя от 88% от поляците. Това е така, защото въвеждането на депозитна система за опаковките от напитки се разглежда като важна стъпка към постигането на целите за опазване на околната среда и икономическото развитие в духа на затворения цикъл на икономиката.

Депозитната система в Полша гарантира рециклирането на 10 милиарда пластмасови бутилки и кенове за еднократна употреба и повторната употреба на 3,5 милиарда стъклени бутилки за многократна употреба, допълват от Reloop.

mediapool.bg