Кламер БГ - Новини: Поредните горски шефове - масони, летци, дървосекачи, служители на ловни барони

Поредните горски шефове - масони, летци, дървосекачи, служители на ловни барони

България

|
Пет, 24 Фев 2023г. 11:59ч.
Поредните горски шефове - масони, летци, дървосекачи, служители на ловни барони

Поредните горски шефове - масони, летци, дървосекачи, служители на ловни барони

В поредицата на Mediapool за проблемите пред управлението и ефективното развитие на държавните предприятия, заради непрозрачните и нагласени назначения на шефове в тях, вече разкрихме как политическите сили си затварят очите за адекватното прилагане на Закона за публичните предприятия.

Във вторник разкрихме как той проформа се спазва, но управлението на тези фирми няма нищо общо с изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Партийни хора, маскирани като независими, продължават да се качват на "Въртележката на тъмно на шефове на държавни фирми", без да е ясно кои са, какъв е опитът им и какви са визиите им за управление и безславно да бъдат сваляни от нея.

Назначенията на директори на здравни заведения, пасващи на съответната власт, не спират. Четете "Нов министър-нов директор": Болнични шефове се сменят като носни кърпи". Дали това има общо с огромния финансов ресурс, разпределян от болниците в обществени поръчки, и с очакваните евромилиони по Плана за възстановяване? Показахме "Кой спечели конкурсите в държавните транспортни фирми" и как държавните фирми под шапката на ресорното ведомство от години се реформират, все се субсидират от бюджета, а промяна не само че няма никаква, но и железниците и пощите затъват все повече и губят съществена част от пазарния си дял.

Видни масони, пилоти, бивши служители на крупни олигарси и на водещи ловни барони, довчерашни дървосекачи и редица активисти за издигането за втори мандат на президента Румен Радев…Такъв, най-кратко, е профилът на шефовете на шестте държавни горски фирми, който изскача от въртележката, редуваща служебни правителства с редовно и пак служебно, показа проверка на Mediapool. В същото време в сектора текат не един и два крупни скандала, като например сагата с незаконния ловен хотел на Румен Гайтански - Вълка, изграден на брега на язовир "Искър" на територията на държавно ловно стопанство. Междувременно в друго горско предприятие върви оспорвано състезание по мегапоръчка за прокарване на горски пътища срещу крупната сума от 60 млн. лв. Детайлите в общата картинка очаквано са най-интересни.

Шеф в държавна фирма, а в семейството две дърводобивни

Шеф в борда на държавна горска фирма се оказва, че преди назначението е притежавал две фирми за дърводобив, които сега се управляват от неговата майка, сочи Търговският регистър. Става въпрос за Югозападното държавно предприятие, в чийто борд на 11 юни 2021 г., т.е. в първия кабинет на Стефан Янев, влиза Марин Костадинов Катранджиев. На 24 февруари 2022 г., т.е. в мандата вече на правителството на Кирил Петков, същият е заличен от управата на държавното горско предприятие. Но на 12 септември 2022 г., по правилото на въртележката, отново в служебно правителство на Румен Радев той е върнат в борда на фирмата, където е и в момента. След проведен конкурс, на 13 януари 2023 г., аграрният министър Явор Гечев е издал и заповед за назначаването му но вече за 5-годишен мандат. Т.е. мястото му се оказва "бетонирано" и за години напред.

Любопитното обаче е, че Търговският регистър разкрива, че до 3 август 2021 г. той е бил в управител и собственик на две фирми, които се занимават с дърводобив. Това са "Борил" ООД, "Перивол" ЕООД, имал е и трета фирма - "Еко Мирк - Форест" ООД, която се занимава с "покупка на стоки". В момента тези фирми са действащи и се управляват от Юлка Томова Катранджиева, която в момента е на 79 години и най-вероятно е майка на Марин Катранджиев. Така стоят нещата според документите в Търговския регистър, но остава отворен въпросът кой реално управлява частните фирми и дали отново не се върви по ръба на потенциален конфликт на интереси?

Оказва се, че и председателят на Управителния съвет на същото горско предприятие Светослав Николов се движи по ръба на потенциален конфликт на интереси. Изричен сигнал за това е изпратен от бившия депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев до президента Румен Радев.

"Господин Румен Радев, моля да си приберете аверите от ДПС в държавните гори, като започнете с лицето Светослав Николов, който на 29.08.22 г. сложихте за управител на Югозападното държавно горско предприятие, но същият продължава и до днес да е управител на общинските гори в Община Белица!! Тотален конфликт на интереси и нарушение на чл. 20, ал.3 от Закона за публичните предприятия", посочва в свой пост във фейсбук Дунчев.

Бившият депутат уточнява, че Югозападното държавно предприятие и община Белица са не само конкуренти, но общината е и с партийно управление на ДПС. А цитираният от него текст от закона казва - не може да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище и/или като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

"На 25.01.2023 г. е последното разрешително за сеч на Община Белица, издадено лично от Николов (Светослав - б.а.), докато от Благоевград управлява паралелно и конкурентното ДГС "Белица" - териториално поделение на Югозападното държавно предприятие", разкрива сърцевината на проблема Дунчев. От думите му излиза, че един и същи човек управлява горите на община Белица и конкурентното им държавно горско стопанство "Белица".

"Същото лице (Светослав Николов - б.а.) стана известно от разследване на Биволъ, като "лично" назначение в ЮЗДП на Делян Пеевски и неговото протеже Радо Ревански (ДПС) - кмета на Община Белица, и вероятно една от причините всички търгове за дървесина в ДГС Белица да са нагласени. Не стига това, но служебното Ви правителство реши преди дни да махне тавана на заплатите на управители на държавни предприятия като Светослав Николов. И така, докато много горски ги уволняват, заради партийни пристрастия, ДПС и Вие, господин президент, не само назначавате Ваши хора на по две работни места, но и на максимални заплати", твърди още Дунчев в поста си във фейсбук. Все още публична реакция от Президентството по казуса не е изказана.

Независимо от изборните въртележки, несменяем директор от десетилетия на Югозападното държавно предприятие си остава Дамян Дамянов. Горското му предприятие, поне в последните 3 години, е буквално в поредица от скандали, след като стана ясно, че на брега на язовир Искър в едноименното държавно горско стопанство към това предприятие е изникнал триетажен незаконен хотел на Румен Гайтански - Вълка, който уж бил ремонтирана стара работилница. Едва преди броени дни дойде окончателно решение на съда за бутане на една от сградите на незаконния комплекс.

Виден масон в управата на горските фирми

Оказва се, че в борд на горско предприятие има и известен масон. В Управителния съвет на Северното централно държавно предприятие е назначен Искрен Маринов Йотов, като това се случва със заповед на бившия аграрен министър Иван Иванов от кабинета "Петков". Заповедта е от 2 февруари 2022 година, показва Търговския регистър. Йотов е бил представител и велик майстор на Обединена Велика ложа на България във времето от 11 април 2018 г. до 3 ноември 2020 г. Данни от самия сайт на държавната горска фирма показват, че Йотов всъщност е председател на УС на горското предприятие.

Искрен Йотов е и визионер, още през 2019 г., той заявява пред медиите, че се надява скоро да ги покани в първия действащ музей на масонството в България. Проверка показа, че такъв действително е открит в началото на 2020 г. Отворен остава въпросът дали Йотов е визирал точно него или е друга инициатива.

В политически аспект Йотов е бил 8-ми в листата на БСП- Ловеч за кандидат-депутати на изборите през 2013 година. Търговският регистър показва още, че в момента той се явява едноличен собственик на фирмата "Еф Си Ар инвест". Предметът й на дейност е инвестиционна, посредническа и консултантска дейност, както и всяка друга дейност, незабранена със закон. Той е и едноличен собственик на фирмата ФИ ЕООД, чийто предмет на дейност е консултантски услуги, вътрешен и международен туризъм, ловен туризъм, ресторантьорство и хотелиерство и др. Йотов в момента е и в управата на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

Търговският регистър разкрива още, че Йотов е имал и предишен управленски опит на държавна фирма. Във времето от края на юли 2013 г. до 13 септември 2013 г., т.е. главно по времето на кабинета "Орешарски", е бил в управата на "Академика 2011", която е държавна фирма към Министерство на спорта. Самото дружество притежава множество спортни бази на територията на Република България. Йотов е бил и управител на адвокатско дружество "Йотов, Ботева и Сие", което вече е заличено от Търговския регистър.

В същото държавно горско предприятие се оказва, че е върнат отново като директор Иван Недков, като това според Търговския регистър се случва на 11 ноември 2022 г. Той беше уволнен през юли 2018 г. от тогавашния министър Десислава Танева и по лично разпореждане на Бойко Борисов. Причината, обявена от земеделското министерство, беше, че "проверката на екипа на Инспектората на Министерство на земеделието и храните по сигнал за ползване на лек автомобил от СЦДП в град Габрово, е констатирала нарушения". Проверка на Mediapool показа, че с Иван Недков аграрният министър Явор Гечев е подписал договор за управление със срок "до провеждане на конкурс" по Закона за публичните предприятия.

Подобно на Искрен Йотов, и Иван Недков е свързан за ловния бизнес. Той е бил управител на "Балкан Хънтър" до 7 ноември 2022 г. Предметът на дейност на дружеството е "туристическа дейност в страната и чужбина, а също и ловен, екологичен и селски туризъм". Бил е управител и на друга подобна фирма - "Ин Сафарис", бил е и в управата на сдружение - "Българска ловна асоциация".

Данните от Търговския регистър показват, че до 22 април 2020 г. Недков е бил управител на дружеството "Агро Екопродукти" ООД. Според Търговския регистър то се явява собственост на "Тера Тур Сервиз" и на "Тера уей енерджи груп". Управител на първата е Васил Златев Петков, който е баща на дългогодишния шеф на Лукойл Валентин Златев. Оказва се, че от 3 януари тази година фирмата "Тера Тур Сервиз" вече е собственик на регистрираното в Никозия, Кипър дружество - "Тера уей инвестмент груп". Представител на фирмата е и самия Валентин Златев. Собственик на спомената "Тера уей енерджи груп" е регистрираната в Никозия Тера Уей Холдинг Лимитид.

Интересите на семейство Златеви не са от вчера в сферата на лова. Именно от 2009 г. Васил Златев с фирмата си "Тера Тур Сервиз" и държавата стопанисват ловен дом "Паламара" в община Венец. Ловната станция се слави като любима за риболов и лов на бившия премиер Бойко Борисов и дори бе наречена от бившия депутат на Демократична България и "Зелено движение" Владислав Панев - "тайната бърлога" на Борисов. В борда на същото Северноцентрално държавно предприятие след проведен конкурс аграрният министър Явор Гечев е назначил с 5-годишен мандат Николай Митев Митев. Договорът е от 13 януари 2023 г.

Активисти за Радев и летци също в горските фирми

Оказва се, че хора, подкрепили издигането на президента Румен Радев за втори мандат, също са получили пристан в бордовете на горските фирми. Проверка на Mediapool показа, че на 12 септември 2022 г. в Югоизточното държавно предприятие е назначен Васил Петров. Той е юрист по образование и преди това е бил втори мандат общински съветник в градския парламент на Сливен от квотата на БСП. В местните медии в Сливен Петров се сочи като активист за издигането на президента Румен Радев за втори мандат. Търговският регистър показва, че той е представител и на Българска външнотърговска компания, чийто предмет на дейност е покупка на стоки с цел препродажба.

Активисти по издигането на Румен Радев за президент се наблюдават и в други горски фирми. Любопитен детайл е, че в борда на друга държавна фирма - Северозападното държавно предприятие, е Славей Тоширов. Той бе кандидат на БСП за кмет на община Кнежа и водач на листата за общински съветници. Тоширов е пилот, завършил ВВУБ "Георги Бенковски" – Долна Митрополия. Той е бил председател на Инициативния комитет в Кнежа за подкрепа на Румен Радев като кандидат за президент. В материал на в. "24 часа" се съобщава, че Тоширов е първият инструктор на Радев.

Славей Тоширов влиза в предприятието през септември миналата година, т.е. в последното служебно правителство на президента. На 13 януари тази година след проведен конкурс той е назначен от аграрния министър Явор Гечев с 5-годишен мандат за независим член на УС на горското предприятие.

А, ако се върнем към Югоизточното държавно предприятие, прави впечатление, че по време на последното служебно правителство в дружеството е върнат начело Димчо Динев Радев. Той е бил назначен в борда на същата фирма на 9 юни 2021 по време на служебното правителство на Стефан Янев и е бил освободен на 11 февруари 2022 г. по време на кабинета "Петков".

60 млн. лв. за горски пътища. Сделка или не?

Въртележката със смените на кадрите ярко се откроява и в Южното централно предприятие. Там още по време на първото правителство на Стефан Янев, на 20 юни 2021 г., в борда влиза Здравко Димитров Бакалов, който е освободен по време на кабинета на Кирил Петков и е върнат на 19 август миналата година по време на настоящото служебно правителство на Румен Радев. Оказва се, че междувременно Бакалов печели конкурс и на 13 януари т.г. аграрният министър Явор Гечев го назначава с 5-годишен мандат за директор на предприятието и член на УС - представител на държавата.

От лятото на 2021 г. в борда на държавната горска фирма е Николина Георгиева Чолакова, която според местните медии в Смолян е била главен счетоводител на фирмата на служебния областен управител Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян от БСП в последните два местни избора. Последно, на 4 август м.г. служебният премиер Гълъб Донев назначи Сабрутев като областен управител на мястото на Емил Хумчев. Сабрутев беше областен управител за 7 месеца и през 2021 г. при правителство на Стефан Янев. Проверка в Търговския регистър показва, че в момента се обработва вписването на Чолакова за назначаване с 5-годишен мандат като независим член на УС.

Рокадите и политическите връзки обаче бледнеят на фона на мегапоръчката, която пусна същото горско предприятие - 60 млн. лв. за 4 години и то за прокарване на горски пътища. Става въпрос за т.нар. просеки, които се използват за спиране на потенциални пожари. Предметът на поръчката е проектиране, авторски надзор и строителство на нови трайни горски пътища, основен ремонт на съществуващи и също и изграждане на укрепителни съоръжения. Едно от най-спорните изисквания към кандидатите обаче бе общият оборот за последните три финансови години да е поне 116 млн. лева без ДДС, като близо 40 млн. лв. от тях трябва да са генерирани от дейност, съвпадаща с тази, заложена в поръчката.

Именно този критерий бе повод депутати от "Продължаваме промяната", предвождани от Александър Дунчев, да се усъмнят, че поръчката се прави за конкретна фирма и да поискат разяснения чрез механизма на парламентарния контрол от тогавашния аграрен министър Иван Иванов от квотата на БСП в правителството на Кирил Петков. Подозренията са, че Здравко Бакалов е уволнен тогава именно заради тази поръчка в мандата на правителството на Петков. В крайна сметка в поръчката участваха 12 фирми, но тя в момента стои на трупчета, защото се обжалва от отстранен участник и от втория класиран.

От предприятие в предприятие

Работата в държавна горска фирма безспорно се оказва сладка. Как иначе да се обясни, че шеф от едно горско предприятие по-късно се оказва в шеф на друго. Така, например Веселин Нинов бе сменен през юни 2021 от служебното правителство на Стефан Янев като директор на Североизточното държавно предприятие – Шумен. Нинов заемаше там този пост още от втория кабинет на Бойко Борисов.

Голямата изненада е, че още на 29 юли 2021 г. Нинов влиза в борда, но на Северозападното държавно предприятие. Още по време на служебното правителство на Стефан Янев Нинов е назначен от бившия аграрен министър Христо Бозуков за директор и член на УС - представител на държавата за 5 години. Договорът му е от 22 октомври 2021 г.

Иначе в момента председател на УС на Североизточното държавно предприятие е областният лидер на БСП в Шумен адвокат Веселин Пенчев. На този пост през 2021 г. той замени Бейзат Яхя. В свои публикации сайтът "За истината" определяше Яхя като най-силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, който не криеше близките си връзки и с Бойко Борисов . Директор на Североизточното държавно предприятие е инж. Ради Иванов, който е назначен на поста след спечелен конкурс, а заповедта е от 26 октомври 2021 година.

Пъстра и многолика е въртележката от шефове, която се върти в горския сектор - едни влизат, други излизат, а трети се връщат. Какво ще натворят по отношение на опазване на горите и сечите, тепърва ще видим.

mediapool.bg