Кламер БГ - Новини: 35 души, свързани с бившите служби, все още работят във външно министерство

35 души, свързани с бившите служби, все още работят във външно министерство

България

|
Пет, 14 Ян 2022г. 09:05ч.
35 души, свързани с бившите служби, все още работят във външно министерство

Сн. БГНЕС

35 души с принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия – агенти, сътрудници и други, все още работят в Министерството на външните работи към януари. В отговор на въпроси на Мediapool по Закона за достъп до обществена информация от министерството уточниха, че 22-ма от тях са в задгранични представителства, а 13 в Централното управление на министерството.

Така повече от 30 години след края на социалистическия режим в България външно министерство не може да "изчисти" имиджа си, след като се оказа безспорен рекордьор по брой на служители, свързани със структурите на бившата Държавна сигурност.

Преди повече от 10 години Комисията по досиетата обяви имената на около 200 ръководни служители във външно министерство, които са работили за бившите служби.

Оттогава МВнР предприе курс към ограничаването на т.нар. ДС кадри, като в последните години се наложи трайна практика те да не бъдат изпращани за посланици. Въпреки някои опити за заобикалянето й, в българската дипломация наистина се стигна до промяна.

Тя бе доказана и от бързата реакция на новото правителство, след като външната министърка Теодора Генчовска от "Има такъв народ" изненадващо избра за екипа си кадри с кариера в бившата служба, в това число бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Изборът й бе бързо "редактиран" от партията й "Има такъв народ" и премиера Кирил Петков.

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" обясни избора на Генчовска с това, че кадровата база във Външно министерство е ограничена до такава степен, че е трудно да се подберат подготвени хора без ДС-обвързаност.

Това до известна степен е вярно, тъй като в Закона за дипломатическата служба са заложени високи изисквания за ръководните постове, които изискват дълга кариера. Генерален директор в специализираната администрация на Министерството на външните работи, например, може да бъде само дипломатически служител с дипломатически ранг не по-нисък от "пълномощен министър", който има професионален опит като ръководител на задгранично представителство.

От друга страна обаче за повече от 30 години вече е формирано и ново поколение дипломати.

Според информация от МВнР към януари шестима души заемат ръководни длъжности - четирима са началник на отдел, един е директор и един е генерален консул. Един пък е временно управляващ българско посолство.

По-рано подобни назначения за временно управляващи се използваха, за да бъде заобиколен общественият консенсус работили за бившите служби да не бъдат пращани за посланици, тъй като има съмнения дали те се ползват с доверието на партньорите в ЕС и НАТО.

От 13 декември, когато новото правителство пое управлението, са били назначени трима нови души, свързани с бившите служби – началник на кабинета на министъра и двама съветници. Тези назначения обаче публично бяха отменени.

Въпреки това допускането им беше сигнал, че тези кадри могат да бъдат "реабилитирани" при новото управление на външно министерство.

До 4 януари обаче то е освободило общо 8 служители с принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

За последните пет години пък са освободени общо 47 души, работили за бившите служби.

mediapool.bg