Кламер БГ - Новини: ЦИК подготвя анализ на слабите места в Изборния кодекс и ще излезе с предложения за промени

ЦИК подготвя анализ на слабите места в Изборния кодекс и ще излезе с предложения за промени

България

|
Четв, 15 Апр 2021г. 09:50ч.
ЦИК подготвя анализ на слабите места в Изборния кодекс и ще излезе с предложения за промени

Централната избирателна комисия подготвя анализ на изминалите избори и ще подготви оценка на слабите места в Изборния кодекс, за да бъдат внесени в Народното събрание предложенията за промени, които законодателят би могъл да вземе предвид. Специално внимание ще бъде отделено на машинното гласуване, посочи пред БНТ председателят на ЦИК Александър Андреев.

"Машинно гласуване имаше. Разбира се, ако се има предвид, че трябваше да бъдат обобщени данните в един протокол заедно с хартиеното гласуване и това де факто води до необходимостта от приобщаване на данни, това евентуално би могло в едни бъдещи изменения в Изборния кодекс да бъде преценено дали ще се преминава към машинно гласуване, или ще бъдат спазени двата способа. Това е въпрос на законодателя и на неговата преценка как смята да бъде развиван този процес", уточни Андреев .

Законодателят е този, който трябва да прецени по отношение на цялостната избирателна система как да бъде организирана.

Андреев коментира и опцията за гласуване по пощата, като уточни, че принципно е възможно, но това е "въпрос, който подробно трябва да бъде обсъден" – заради активната регистрация. Андреев добави, че законодателят е този, който трябва да прецени по отношение на цялостната избирателна система как да бъде организирана.

"Гласуването по пощата е един от способите, които могат да бъдат приложени. Това изисква активна регистрация и беше един нов момент в практиката. Ако се премине към такъв способ, трябва да се преразгледа регистрацията и как трябва да бъдат организирани избирателните списъци, за да може хората да гласуват по пощата. Това е въпрос на преценка на законодателя – дали да се премине към, такива промени в Изборния кодекс" заяви той.

По отношение на идеята за професионална изборна администрация, вместо да не се налага при всеки вот да се набират хора, Андреев коментира, че би могло да се намери начин как по-ефективно да работят секционните избирателни комисии, но няма как да се пропуснат обученията, защото периодично има промени в Изборния кодекс.

mediapool.bg