Кламер БГ - Новини: Три язовира за напояване се залагат за ремонт по Плана за възстановяване на ЕС

Три язовира за напояване се залагат за ремонт по Плана за възстановяване на ЕС

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 19:16ч.
Три язовира за напояване се залагат за ремонт по Плана за възстановяване на ЕС

Въпреки многобройните призиви в последните месеци, че във възстановяването на напоителните системи в България няма нищо иновативно и е повече от спорно дали Брюксел би одобрил подобни проекти, кабинетът "Борисов" не се отказва. За

целта от ЕС се искат 847.5 млн. лв., като сумата спрямо предходната версия на националния план е намалена с умопомрачителните 0.05%.

Прелюбопитен факт е, че кабинетът "Борисов" предлага да се ремонтират само три язовира - "Божурица" - община Грамада, област Видин, яз. "Сопот" и яз. "Гарваново". А щекотливият въпрос е защо се търсят тези европари, след като от държавния бюджет бяха налети цели 500 млн. лв. в Държавната консолидационна кампания за поддържане на язовирите в страната. Защо въпросните три язовира не бяха включени там, след като явно реновирането им е належащо?

И въобще, как Брюксел ще одобри такъв проект, при положение, че държавата вече е осигурила немалък ресурс. Заложените цели от ремонтите на тези водоеми са възстановяване на преливниците им и на короните им, се посочва още в плана.

В детайли е разписано, че подобно на ситуацията с БДЖ, проектът на агроведомството не предвижда изграждане на нова хидромелиоративна инфраструктура, а ремонтиране на 265 стари съоръжения, стопанисвани от държавната компания "Напоителни системи". И тук, подобно на дигиталното земеделие, не се допускат проекти на фермерски сдружения, които да възстановяват или градят нови напоителни съоръжения. Мотивът е, че агроведомството се е сетило, че това може да се случва по бъдещата Програма за развитие на селските райони.

Конкретно ще се ремонтират 109 напоителни канали, 10 напоителни полета, 35 помпени станции, тръбопроводи и изравнители, а също и 8 броя водохващания. Обхващат се общо и 100 броя обекти за отводняване. От тях 55 отводнителни помпени станции и 45 предпазни диги и отводнителни канали.

В проектоплна се посочва, че в края на 80-те години на

20-ти век хидромелиоративният сектор на България достига близо 1.2 млн.ха земя, след

което

бележи

рязък

спад до 35

000 - 50

000

ха,

в

зависимост

от годината

и

валежите. Към

2000

г.

държавното

предприятие "Напоителни

системи" управлява 235 напоителни системи, които са проектирани да обслужват над 740 000 ха поливни площи, чрез 168 язовира и водоема, с общ капацитет от 3.1 млрд.кубични метра вода. През същата година годните за напояване площи възлизат на 537 500 ха, а към 2020 г. са в размер на 22 801 ха.

mediapool.bg