Кламер БГ - Новини: 5G: новото електричество на дигитализацията и ръста на световната икономика

5G: новото електричество на дигитализацията и ръста на световната икономика

Технологии

|
Вт, 12 Ноем 2019г. 13:10ч.
5G: новото електричество на дигитализацията и ръста на световната икономика

“5G може да има по-голямо въздействие от всяка друга технология от електричеството насам”, каза Дерек Макманъс, главен оперативен директор на Telefonica O2 по време на тазгодишната седмица на технологиите London Tech Week 2019. 5G се смята на революционна технология и основен фактор за растежа на икономиката в света. 5G мрежите ще са основата за създаване на нови индустрии, нови услуги, нови преживявания за потребителите им и реализиране на всичко това, което доскоро смятахме за научна фантастика.

Новите технологии никога не спират да се развиват, а с тях и ние - техните ползватели. Всяко следващо поколение джаджи или мобилни мрежи идва с редица подобрения и обещания за бъдещето. На мобилните мрежи от пето поколение, познати на всички като 5G, се възлагат очакванията за най-революционните промени с разкриването на потенциала им през следващото десетилетие.

5G обещава да бъде технологията, която ще промени начина, по който оперират цели индустрии, технологичния пейзаж, как живеем и как се забавляваме. Основното предизвикателство днес е приемането на 5G не само от крайните потребители, но и от бизнеса, който ще усети най-много позитивната промяна, която носи тази нова технология.

5G ще позволи не само да правим нещата по-бързо, но и по-ефективно. С ниската латентност и впечатляващи скорости, многократно надминаващи тези на 4G, новото поколение мрежи ще позволи да се сбъдне мечтата Интернет на нещата, което ще отключи съвсем нов свят от възможности. Свързаността ще позволи на всички устройства около нас да си “говорят”, създавайки среда, в която виртуалната и изменената реалност не са екзотика.

Интернет у дома и навън

Навлизането на 5G в домовете и градовете ни ще промени изцяло начина, по който функционират всички предмети около нас. Интернет на нещата (IoT) средата ще се възползва най-много от скоростта и увеличения трафик. Свързаността на устройствата ще позволи въвеждането на по-високо ниво на умни светлини по улиците или термостати у дома. Все повече общини инвестират в проекти за следене в реално време на редица фактори като замърсяването на въздуха, трафика по пътищата, пешеходен поток, използването на енергия. Улесняването на тези процеси неминуемо ще доведе до ефективно разходване на ресурси, намаляване на разходите, а градската среда може да става все по-чиста и зелена.

Автономните автомобили зависят пряко от 5G

Свързаността на автономните автомобили, които представляват интерес за все по-голям спектър от компании, включително технологичния гигант Apple, е от изключително значение за сигурността на пътниците. 5G има огромна роля в този процес, защото осигурява необходимата бързина и сигурност на изпращане и получаване на информация между коли, пътища, транспортни системи и останалите елементи от пътната инфраструктура.

Отдалечен контрол чрез мобилна мрежа

Ниската латентност и ултрабързата връзка ще позволят на бизнеса да реши проблеми като недостига на висококачествени специалисти в различни области в цял свет. Благодарение на 5G ще е възможно да се управляват не само устройства от разстояние, но и сложни процеси. Представете си ситуация, в която оператор във Великобритания управлява и следи какво прави машина, работеща в завод в Нова Зеландия.

Подобрена реалност на мускули

Виртуалната и изменена реалност вече са факт. Те продължават да откриват нови възможности не само за феновете на видео игрите, но и за креативната индустрия. Изменената реалност през 5G ще позволи да се работи с много по-големи и предизвикатели неща, като билборди, които виждаме през умните си очила или навигация на пътя, която виждаме директно през умното предно стъкло на автомобила.

Производството и сектора на публичните услуги ще усетят първи трансформиращата сила на 5G

Според експерти производството, здравеопазването, образованието ще са сред първите директно повлияни от възможностите на новото поколение мобилни мрежи.

Умните фабрики ще променят изцяло производствения процес, тъй като свързват цялата производствена верига.

5G ще развие и подобри повече сектора на здравеопазването през следващите 10 години, отколкото всички постижения на медицината през последните 100, смятат експертите. "Теленор" вече представи у нас възможностите на 5G в сферата на телемедицината - сектор, който е пряко зависим от развитието на 5G.

Все повече оператори демонстрират 5G именно чрез телемедицината и възможността за съществуването на “виртуални лекари”. Тези лекари ще станат много по-достъпни по цял свят, а това от своя страна ще улесни до голяма степен хората, намиращи се в труднодостъпни райони, където няма медицински лица в близост. Пациентите ще имат блокчейн досиета с необходимото криптиране, което да гарантира поверителността на техните медицински данни, които ще могат да бъдат обменяни за секунди.

Промени се очакват и в обучението на младите специалисти, които ще могат да получават виртуално и интерактивно обучение, което ще се базира на актуална и по-достъпна информация от световните медицински архиви. От по-практическа гледна точка, 5G ще осигури необходимата среда за иновации като сканиране до молекулно ниво, което скоро ще бъде възможно.

Отношенията пациент-лекар също ще претърпят коренна промяна.

Дигиталната промяна в образованието вече е факт. 5G ще продължи да надгражда виртуалното образование, което позволява все повече ученици да са “в час” и да бъдат обучавани от разстояние или по нов начин. Очаква се въвеждането на виртуални сензорни редуктори, които да помагат на учениците да бъдат по-концентрирани по-дълго време, както и приложения за виртуално обучение, което ще предлага нов вид опит за учениците. Отново от гледна точка на науката, 5G ще позволи и т.нар. “виртуално чиракуване” на работни места, където се използва скъпо оборудване.

5G решава редица проблеми в земеделието

Индустриалното земеделие ще претърпи сериозни промени след пълното въвеждане на 5G. Новата технология ще предостави възможност да се осъществява мониторинг на реколтата в реално време с непрекъснат актуален анализ на растенията и почвата. Очаква се въвеждането на макросистеми, които да предупреждават за вероятни зарази, насекоми вредители, метеорологични промени. Към това прибавяме и AR визуално сканиране на културите, което да помага откриването на потенциални проблеми, както и устройства за възпиране на вредители с изкуствен интелект, което ще ги направи още по-ефективни.

Виртуализация на банкова индустрия

Мобилните банки и финтех компаниите ще продължат да трупат популярност. Съчетанието с 5G технологията ще доведе до редица промени в банковата индустрия, повлияни от по-добрата свързаност, която очакваме от следващото поколение мобилни мрежи.

Този тип виртуални банки вероятно ще заменят голяма част от клоновете на традиционните финансови институции, а автоматизираните кредити да се превърнат в основно звено за печалба на банките. Представете си свят, в който касиерките са заменени от виртуални каси, а банкоматите - от смартфони. Всъщност, част от това бъдеще вече е реалност - през 2018 г, в Сиатъл, САЩ, беше открит първият магазин на Amazon Go, в който няма нито продавачи, нито касиери.

В допълнение на съществуващия тренд, употребата на физически пари се очаква да намалява и все повече банки ще продължат с фокус върху електронните финансови инструменти и мобилното банкиране.

В България ще трябва да изчакаме докато се насладим на част от новостите, които ще предложи 5G. По оценки на българските мобилни оператори, ще отнеме до две-три години на индустрията да изгради 5G мрежите, при условие, че се решат регулаторните предизвикателства, като липсата на радиочестотен спектър, и високата му цена, както и тежкия и бавен строителен режим за изграждане и обновяване на съществуващите базови станции. И трите големи мобилни оператора демонстрираха по-рано тази година различни полезни приложения на 5G и заявиха своята готовност да започнат изграждането на 5G мрежи, а по всичко изглежда, че държавата ги подкрепя за разрешаването на част проблемите.

Неоспорим факт е, че 5G ще донесе много новости и промени за обществото, без значение дали го осъзнаваме днес. 5G ще добави нови възможности и инструменти в редица професионални сфери като тези на зъболекарите, адвокатите, учителите, инженерите и много други. Очакват се и множество иновации в застрахователния бизнес, транспорта и търговията. Забавлението и начините за запознанства също ще се изменят в голяма степен. Всяка комбинация от сензори, роботи, автоматизирано оборудване и уникални устройства ще разкрият пред нас нова вълна от възможности, която скоро ще трябва да управляваме.

Мрежата от ново поколение всъщност носи със себе си свят от възможности, а как ще ги употребим - зависи от всички нас.

mediapool.bg