Кламер БГ - Новини: Съдът потвърди глоби и отнета сума от бившия шеф на НЕК заради конфликт на интереси

Съдът потвърди глоби и отнета сума от бившия шеф на НЕК заради конфликт на интереси

България

|
Ср, 24 Март 2021г. 15:30ч.
Съдът потвърди глоби и отнета сума от бившия шеф на НЕК заради конфликт на интереси

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия шеф на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев срещу антикорупционната комисия, която преди година го глоби с 10 хил. лв. и постанови отнемане на получени в условията на конфликт на интереси средства. Решението на съда е окончателно и Илиев, освен че трябва да плати двете глоби и да върне взетите 845.24 лв., губи и правото да заема държавна длъжност за известно време.

Случаят с Илиев е идентичен на този с бившия шеф на "Българския енергиен холдинг" Петьо Иванов, за който също ВАС реши, че е бил в конфликт на интереси.

Двамата бяха едновременно в бордовете на БЕХ и на дъщерните й дружества НЕК и "Булгаргаз" и като такива са участвали във вземането на решения за определяне на собствените им възнаграждения в двете фирми на холдинга. Същото се отнасяше и за останалите трима в борда на БЕХ – шефът Жаклен Коен, който бе в борда на АЕЦ "Козлодуй", Андон Андонов, който е и шеф на Мини "Марица Изток", и Живко Динчев, оглавяващ ТЕЦ "Марица Изток 2".

Илиев бе махнат от БЕХ, а после и от НЕК през лятото на 2019 г. Месеци след това антикорупционната комисия обяви, че като член на борда на БЕХ е одобрил годишен финансов отчет на НЕК за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството.

"По този начин г-н Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК", обясниха тогава от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Сега от решението на съда става ясно, че допълнително и нередно взетите от него пари са 845.24 лв., представляваща нетното дневно възнаграждение за датите 03.05.2018 г. и 11.06.2019 г., когато са били заседанията на БЕХ.

mediapool.bg