Кламер БГ - Новини: Нургюл се завърна в родината, Крепча я посреща като "царица"

Нургюл се завърна в родината, Крепча я посреща като "царица"

Спорт

|
Пет, 25 Авг 2023г. 18:54ч.
Нургюл се завърна в родината, Крепча я посреща като "царица"

Нургюл Салимова се завърна в България. На границата беше посрещната от активисти на ДПС начело с президента на АЛДЕ Илхан Кючук Сн. БГНЕС

Вицешампионката от турнира за Световна купа в Баку Нургюл Салимова се завърна в България. Тържествата в родното й село Крепча ще бъдат в събота, а посрещането й ще бъде като за "царицата на шахмата".

Нургюл Салимова се е прибрала у нас през Турция. На граничният пункт Лесово тя е посрещната от активисти на ДПС начело с президента на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючук.

"Добре дошла в родината царице на шахмата" - с тези думи и букет цветя й каза Илхан Кючук. Той й пожела "с безграничния си талант да продължава да играе с гордост за България и да прославя родината си занапред", предаде БГНЕС.

Освен Кючук на граничната бразда вицешампионката беше поздравена още от кмета на община Белица Радослав Ревански и депутатите Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан.

Тържествата в Крепча

Посрещането на Нургюл Салимова в родното й село Крепча, край Търговище, ще е в събота вечер от 18 часа на площада пред кметството. Тържестото е организирано от община Опака.

Съгражданите на 20-годишната спортистка години наред ще помнят вълненията от представянето на Нургюл на Светолната купа в Баку. Детето, което е израснало през очите им, и впечатлява със скромността и упоритостта, както каза кметът на селото Бахри Алиев пред БТА.

С представянето си в Баку Салимова прослави родния край, областта и страната си. Тя е и ще остане гордост за Крепча и за Опака, казват местните хора.

Всички, които искат да се докоснат до Нургюл, да изкажат уважението, възхищението и признателността си към нея, нека заповядат, приканват от общинската администрация в Опака.

Подготвени са изненади за "царицата на шахмата" както я наричат тук. Тя ще бъде поздравена с изпълнения на местни фолклорни състави.

Турнира на претендентките за световната титла

Нургюл Салимова спечели сребърен медал на Световната купа по шахмат за жени, която се проведе в столицата на Азербайджан - Баку.

На финала българката се изправи срещу рускинятаАлександра Горячкина. Двете направиха две ремита в редовните партии. Последва надиграването по ускорен шах. Първата партия завърши реми, но във втората Нургюл отстъпи.

Класирането за финала в Баку осигури на 20-годишната ни състезателка участие в турнира за претендентките за световната титла. Той ще се проведе в канадския град Торонто през април 2024 г. Победителката в него ще играе в мач за световната корона.

mediapool.bg