Кламер БГ - Новини: Джокович спечели титлата на US Open и изравни вечния рекорд в Големия шлем

Джокович спечели титлата на US Open и изравни вечния рекорд в Големия шлем

Спорт

|
Пон, 11 Септ 2023г. 07:43ч.
Джокович спечели титлата на US Open и изравни вечния рекорд в Големия шлем

Ненад Джокович триумфира на US Open, сн. ЕПА/БГНЕС

Сръбският тенисист Новак Джокович спечели 24-та титла от “Големия шлем”. Той триумфира на US Open, след като се наложи на финала над Даниил Медведев с 6:3, 7:6(5), 6:3.

Джокович изравни постижението на австралийската легенда Маргарет Корт, която държеше дълги години сама рекорда по титли от “Големия шлем“. При мъжете Джокович вече е еднолично на върха, като зад него са Рафаел Надал с 22 титли и Роджър Федерер с 20.

Джокович се завръща и като номер 1 в световната ранглиста.

Това бе 15-тият двубой между Джокович и Медведев, като сърбинът вече има 10 победи.

С победата Джокович си “отмъсти“ на Медведев за поражението във финала на US Open преди две години (0:3).

"Да пиша историята на този спорт е нещо наистина забележително и специално. Никога не съм си представял, че ще стоя тук и ще говоря за 24 титли от Големия шлем. Никога не съм мислел, че това ще бъде реалност. През последните няколко години обаче усещах, че имам шанс. И защо да не го грабна, когато ми се открие?", каза Джокович след срещата.

Джокович спечели безкомпромисно срещата с Медведев, въпреки че във втория сет на моменти изглеждаше изтощен.

Джокович завършва турнира с едва два загубени сета - срещу друг сърбин - Ласло Джере, в третия кръг. Тогава му се наложи да обръща от 0:2.

Медведев стигна до финала с 3 загубени сета, но записа две впечатляващи победи по пътя към битката за трофея - 3:0 срещу сънародника си Андрей Рубльов в четвъртфиналите и 3:1 над миналогодишния шампион и вече бивш лидер в световната ранглиста Карлос Алкарас (Испания).

mediapool.bg