Кламер БГ - Новини: Унгария ще забави още кандидатурата на Швеция за НАТО

Унгария ще забави още кандидатурата на Швеция за НАТО

Свят

|
Пон, 18 Септ 2023г. 15:32ч.
Унгария ще забави още кандидатурата на Швеция за НАТО

Петер Сиярто

"Не е сигурно", че Унгария трябва да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, заяви председателят на унгарския парламент (Държавното събрание) Ласло Кьовер пред местния телевизионен новинарски канал Хир ТВ, цитиран от Ройтерс. Така един от основателите на управляващата партия - "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз", даде знак, че гласуването в парламента на кандидатурата на Швеция за алианса може да се забави още, отбелязва агенцията.

От юли 2022 г. насам Унгария системно отклонява въпроса за ратификацията на шведската молба за членство в НАТО. Будапеща е резервирана по отношение на членството на Швеция в алианса поради критиките на шведски политици към Унгария за демократично отстъпление, посочва Ройтерс.

"Не е сигурно, че трябва да одобрим тази кандидатура", бяха думите на Кьовер пред Хир ТВ по адрес на Швеция.

Неговият коментар идва след писмото, което външният министър на Унгария Петер Сиярто изпрати на шведския си колега Тобиас Билстрьом миналата седмица. В него Сиярто за пореден път изрази безпокойство от "субективните и несправедливи" обвинения на някои шведски политици към унгарското правителство.

С подадената си миналата година кандидатура за членство в НАТО Швеция реагира на руската инвазия в Украйна. Повечето от страните членки на алианса вече ратифицираха молбата на страната да бъде приета в Северноатлантическия пакт. Турция и Унгария обаче все още не са го направили, като обявиха, че съгласуват плътно позицията си по въпроса.

Депутатите в Държавното събрание на Унгария ще се съберат отново по-късно този месец, но не е ясно дали дебат и съответно гласуване на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО ще залегнат в дневния ред.

mediapool.bg