Кламер БГ - Новини: Унгария спира Швеция за НАТО поради недоволство от критиките на Стокхолм към нея

Унгария спира Швеция за НАТО поради недоволство от критиките на Стокхолм към нея

Свят

|
Ср, 29 Март 2023г. 13:03ч.
Унгария спира Швеция за НАТО поради недоволство от критиките на Стокхолм към нея

Виктор Орбан

Унгария задържа приемането на Швеция в НАТО поради недоволство на Будапеща от критиките на Стокхолм по отношение на политиката на премиера Виктор Орбан, съобщи днес говорител на унгарското правителство, предаде Ройтерс.

Преодоляването на различията ще изисква усилия и от двете страни, заяви говорителят Золтан Ковач.

Швеция и съседната ѝ Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Процесът обаче срещна противопоставяне от страна на Унгария и Турция. След месеци на протакане от страна на управляващата партия Фидес на Орбан в понеделник унгарският парламент одобри законопроект, който позволява на Финландия да се присъедини към НАТО, но засягащият Швеция аналогичен документ все още е в задънена улица, посочва Ройтерс.

"В случая с Швеция има достатъчно оплаквания, които трябва да бъдат разгледани, преди приемането в НАТО на страната“, заяви Ковач в своя блог.

Шведските представители "неведнъж са били склонни да атакуват Унгария с дипломатически средства, използвайки своето политическо влияние, за да навредят на унгарските интереси", каза той, имайки предвид шведските критики относно ерозията на върховенството на закона от страна на правителството на Орбан през последните 13 години. Орбан отрича тези твърдения и казва, че Стокхолм има "враждебно отношение" към Будапеща от години.

В заключение Ковач посочва, че като се добавят към всичко това аргументите на Анкара против приемането на Швеция в НАТО “не остава много място за маневриране, поне докато шведите не започнат да променят нагласата си и да помогнат за заздравяването на тези отдавнашни рани".

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турският парламент ще започне с ратифицирането на финландското присъединяването към НАТО. Но той се въздържа да одобри кандидатурата на Швеция, обвинявайки я в укриване на кюрдски бойци, припомня Ройтерс.

mediapool.bg