Кламер БГ - Новини: Турция на прага на най-критичните избори в новата история на страната

Турция на прага на най-критичните избори в новата история на страната

Свят

|
Ср, 10 Май 2023г. 10:29ч.
Турция на прага на най-критичните избори в новата история на страната

Поддръжници на опозиционния кандидат за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу на фона на негов предизборен плакат. Сн. ЕПА/БГНЕС

Тази неделя, 14 май, в Турция ще се състоят парламентарни и президентски избори. Около 64 млн. турски граждани ще гласуват за бъдещия президент и новия 600-членен парламент на страната. Изборите ще определят кой ще управлява държавата през следващите пет години и дали досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще успее да задържи руля на управлението.

Надпреварата ще бъде между четирима кандидати. Основните опоненти са президентът Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс, който ще се състезава за трети мандат, но втори след преминаването към президентската система на управление, и кандидатът на Националния алианс, състоящ се от шест опозиционни партии, Кемал Кълъчдароглу. Именно между тези двама опоненти се очаква да се води и най-разгорещената битка за поста на 13-ия президент на републиката. Другите двама кандидати са Мухарем Индже, лидер на Партията на родината, и Синан Оган от алианса АТА.

Изборите в неделя се преценяват като най-критичните в новата история на Турция.

„Има огромен интерес. Тези избори привличат вниманието не само от гледна точка на политиката, но и от гледна точка на влиянието върху основните международни отношения и икономиката. Турция е важна държава. Има висока стратегическа стойност. Функционирането на демокрацията тук е решаващо за света и е модел за други географски региони. След 5 дни турските избиратели ще кажат: „продължаваме“ или „променяме“. Това определя и важността на тези избори. Турската демокрация е на прага на историческо решение за второто столетие на страната", коментира анализаторът Харун Али Билгин специално за БТА.

Анализите на общественото мнение показват, че надпреварата между двамата основни опоненти ще бъде особено оспорвана. Едни прогнозират, че изходът ще се реши на балотаж, при който според някои наблюдатели Ердоган би бил в по-изгодна позиция. Близки до опозицията анализатори обаче предвиждат преднина на опозиционния кандидат Кълъчдароглу още на първия тур.

Един от въпросите, който през последните дни се върти в публичното пространство, е дали Ердоган ще сдаде мирно властта, ако изгуби изборите. В този контекст се тиражират различни сценарии - че ще избяга, че ще предизвика хаос и пр.

Според анализатора Мурат Йеткин този въпрос е напълно резонен.

“Изявленията на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, че ако Кълъчдароглу спечели изборите на 14 май, това ще се счита за преврат, подсказват, че може да се стигне до напрегнат развой”, казва той. В същото време Йеткин отбелязва, че председателят на парламента Мустафа Шентоп и Йозлем Зенгин, заместник-председателка на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), са изразили несъгласие с мнението на Сойлу.

“Аз лично вярвам, че Ердоган при никакви обстоятелства няма да избяга в чужбина (ако загуби вота), а ще продължи борбата си вътре”, посочва анализаторът.

Нагехан Алчъ, известна журналистка от вестник "Хабертюрк", отбелязва, че засега шансовете на двамата опоненти са почти изравнени. В отговор на въпроса какво би се случило, ако Кълъчдароглу спечели вота и стане 13-ия президент на Турция, тя посочва, че Ердоган ще предаде мирно поста.

”При този сценарий двойката Ердоган (Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине Ердоган) ще посрещнат двойката Кълъчдароглу (Кемал Кълъчдароглу и неговата съпруга Селви Кълъчдароглу) в президентския дворец и след разговор на чай, двамата политически лидери ще направят изявления пред медиите. След тази церемония по предаване, която ще премине в положителна атмосфера, Реджеп Тайип Ердоган, като председател на Партията на справедливостта и развитието и лидер на основната опозиция, ще отпътува към централата на своята партия, отново придружен от полицейски ескорт, в служебната кола“, смята Алчъ.

Анализаторът от проправителствения вестник "Хюриет" Абдюлкадир Селви твърди, че вече се очертава на кой тур ще приключи президентският вот, като според прогнозата му Ердоган ще спечели вота още на първия тур на 14 май.

“Навлизайки в последната права на изборите на 14 май, има интересно развитие при гласовете на Ердоган и Кълъчдароглу за президентските избори. Резултатите от анкетите вече не се публикуват поради изборни забрани. Но анкети се правят. В последните непубликувани проучвания на преден план излизат следните акценти във връзка с изборите на 14 май: първо, ще има рекордна избирателна активност; второ, изборите ще приключат на първия тур; трето, Ердоган ще спечели изборите на първия тур и четвърто, Кълъчдароглу продължава изкачването си", твърди анализаторът.

mediapool.bg