Кламер БГ - Новини: Състоянието на човешките права в Русия "значително се е влошило"

Състоянието на човешките права в Русия "значително се е влошило"

Свят

|
Пон, 18 Септ 2023г. 13:50ч.
Състоянието на човешките права в Русия "значително се е влошило"

Състоянието на човешките права в Русия

Специалист от ООН заяви днес, че ситуацията с човешките права в Русия се е влошила значително след инвазията в Украйна през февруари миналата година и я описа като "системни репресии" срещу организациите на гражданското общество, предаде Ройтерс.

Докладът е изготвен от специалния докладчик Марияна Кацарова и в него се казва, че руските власти масово са арестували на произволен принцип критици на войната и също, че има опасност за живота на задържаните заради "постоянните изтезания и малтретирания".

Докладът е първият случай, в който Съветът по правата на човека, действащ вече 16 години, е упълномощен да проучи състоянието на правата в една от страните, постоянни членове на Съвета за сигурност. За момента няма коментар от руската дипломатическа мисия в Женева.

Преди това Москва е наричала неоснователни критиките срещу зачитането на човешките правата в страната и е отричала извършването на нападения срещу цивилни в Украйна, където според нея се провежда "специална военна операция" за унищожаване на военна инфраструктура.

"(Специалистката) документира неотдавнашните законодателни ограничения, които се използват за заглушаване на гражданското общество и за наказване на активисти правозащитници и на други лица за тяхната позиция против войната", се казва в заключенията на доклада.

"Често съпроводеното с насилие прилагане на тези закони и разпоредби е довеждало до системни репресии срещу организациите на гражданското общество, които са затворили гражданското пространство и независимите медии", се казва в документа.

Експертът на ООН Кацарова, бивша журналистка от България, също така споменава опитите на Русия да възпрепятства мандата ѝ, като заявява, че тези действия показват "липса на политическа воля да спазва задълженията си в областта на правата на човека", отбелязва Ройтерс.

Москва вече беше заявила, че няма да сътрудничи на разследването.

mediapool.bg