Кламер БГ - Новини: Либия: Броят на загиналите при наводненията в Дерна нарасна на 11 300

Либия: Броят на загиналите при наводненията в Дерна нарасна на 11 300

Свят

|
Пет, 15 Септ 2023г. 12:20ч.
Либия: Броят на загиналите при наводненията в Дерна нарасна на 11 300

Либия: Броят на загиналите при наводненията в Дерна нарасна на 11 300

Броят на загиналите в либийския крайбрежен град Дерна нарасна до 11 300 души, като издирването на оцелели след огромното наводнение, предизвикано от скъсването на стените на два язовира при проливни дъждове, продължава, съобщи Либийският Червен полумесец, цитиран от Асошиейтед прес.

Мари ел Дрез, генерален секретар на хуманитарната организация, съобщи по телефона за АП, че още 10 100 души са в неизвестност.

По-рано здравните власти уведомиха, че загиналите при наводненията в Дерна са вече 5500. Бурята отне живота и на около 170 души в други части на Либия.

Наводненията в неделя вечерта отнеха живота на цели семейства в Дерна и разкриха уязвимостта на богатата на петрол страна, затънала в конфликти след бунта през 2011 г., с който бе свален управлявалия дълги години диктатор Муамар Кадафи.

Стотици хиляди хора се нуждаят от спешна помощ след разрушителните наводнения в Либия, заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирана от ДПА.

В апел за спешна помощ службата призова за предоставяне на 71,4 милиона долара спешна помощ, "за да се отговори на най-неотложните нужди на 250 000 души от общо 884 000, за които се очаква да се нуждаят от помощ през следващите три месеца".

Организацията заяви, че близо 900 000 души в пет провинции на раздираната от война страна "живеят в райони, които са пряко засегнати от бурята и внезапните наводнения и са пострадали в различна степен".

Мощната буря "Даниел" връхлетя в неделя Либия, след като по-рано бушува в Гърция, България и Турция.

Стените на два язовира в планините над пристанищния град Дерна се скъсаха и пометоха големи части от него.

mediapool.bg