Кламер БГ - Новини: Северна Македония работи за падането на визите за САЩ, но още е далеч

Северна Македония работи за падането на визите за САЩ, но още е далеч

Свят

|
Пон, 18 Септ 2023г. 07:52ч.
Северна Македония работи за падането на визите за САЩ, но още е далеч

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Според публикуваната от Държавния департамент на САЩ статистика, през 2022 г. са отхвърлени 26.29 процента от молбите, подадени за визи от Република Северна Македония, съобщават медиите в страната.

Според информацията най-много отхвърлени молби от региона са тези, подадени от Черна гора- 34 процента, а най-малко в Хърватия- 5.5 процента. Почти 20 процента от молбите за виза за САЩ подадени от Босна и Херцеговина са били отхвърлени, за Словения процентът е 13.5, 19.5 - за Сърбия, 17 - за Косово, 27.5 - за Албания.

Според изискванията на САЩ отказите трябва да стигнат 3%, за да може да бъди изпълнено изискването за безвизово пътуване. България също е далеч от изпълнението на това изискване.

Във връзка с публикуваните от Държавния департамент данни, от Министерството на външните работи на Северна Македония информираха, че страната е стартирала процес за присъединяване на страната към Програмата за премахване на визовия режим на САЩ.

С решение на правителството е била сформирана междуведомствена работна група, ръководена от Министерството на външните работи, в която има и представители на други ресорни институции, работещи за изпълнение на условията за установяване на безвизов режим със САЩ.

Условията се отнасят до различни области, но едно от ключовите е, че процентът на отказаните визи е максимум 3 процента, пише в съобщението.

Според Министерството на външните работи в Скопие високият процент на отхвърлени молби за визи за САЩ се дължи на неправилно попълнени заявления, поради което планират кампания за обучение на гражданите за процеса на кандидатстване и условията, които трябва да бъдат изпълнени, за получаване на виза за САЩ.

Процесът по отмяна на входните визи за гражданите на Северна Македония за САЩ е дългосрочен и сложен процес, който изисква непрекъсната работа, а присъединяването на Северна Македония към Програмата за безвизов режим е част от Стратегическия диалог със САЩ и е сред проектите в Плана за действие, който беше приет на заседание на правителството през февруари тази година, пише в съобщението.

mediapool.bg