Кламер БГ - Новини: Световни организации призовават за спешни действия за справяне с глобалната продоволствена криза

Световни организации призовават за спешни действия за справяне с глобалната продоволствена криза

Свят

|
Ср, 21 Септ 2022г. 18:46ч.
Световни организации призовават за спешни действия за справяне с глобалната продоволствена криза

Световни организации призовават за спешни действия за справяне с глобалната продоволствена криза

Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) Ку Донгю, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентът на групата на Световната банка (WBG) Дейвид Малпас, изпълнителният директор на Световна продоволствена програма (WFP) Дейвид Бийзли и генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала излязоха с второ съвместно изявление, призоваващо за спешни действия за справяне с глобалната криза на продоволствената сигурност, съобщиха от МВФ.

В него се казва, че войната в Украйна продължава да изостря глобалната продоволствена сигурност и кризата с изхранването чрез високи и нестабилни цени на енергията, храните и торовете, рестриктивни търговски политики и прекъсвания на веригата за доставки. Въпреки забавянето на темпа на световните цени на храните и възобновяването на износа на зърно от Черно море, храната остава недостъпна за мнозина поради високите цени и метеорологичните сътресения. Очаква се броят на хората, изправени пред остра продоволствена несигурност в световен мащаб, да продължи да нараства, алармират ръководителите на организациите.

Пазарите на торове също остават нестабилни, особено в Европа, където ограничените доставки на природен газ и високите цени накараха много производители на урея и амоняк да спрат дейността си. Според изявлението това може да намали нивата на прилагане на торове за следващия сезон на културите, като удължи и задълбочи въздействието на кризата.

"Имаше значителен напредък в четири ключови области, които подчертахме в нашето първо съвместно изявление. Обявените или приложени мерки за социално подпомагане във всички икономики се учетвориха от 37 на 148 между април и септември 2022 г.", пише още в изявлението.

Според лидерите на организациите поддържането на инерция на тези фронтове и изграждането на устойчивост за бъдещето ще изисква непрекъснати всеобхватни и координирани усилия за подпомагане на ефективно производство и търговия, подобряване на прозрачността, ускоряване на иновациите и съвместно планиране и инвестиране в трансформация на хранителните системи.

"Ние оставаме ангажирани да работим заедно за справяне с непосредствените нужди от продоволствена сигурност и хранене, справяне със структурни проблеми на пазара, които могат да влошат неблагоприятните въздействия, и изграждане на устойчивост на страните за предотвратяване и смекчаване на въздействието на бъдещи кризи", заключва изявлението.

mediapool.bg