Кламер БГ - Новини: Парализиран от 10 години човек проходи отново благодарение на изкуствен интелект

Парализиран от 10 години човек проходи отново благодарение на изкуствен интелект

Свят

|
Четв, 25 Май 2023г. 15:19ч.
Парализиран от 10 години човек проходи отново благодарение на изкуствен интелект

Скрийншот: YouTube

Мъж, парализиран в продължение на 10 години след инцидент с велосипед, сега отново може да ходи. Това се случва благодарение на безжична цифрова връзка между неговия мозък и гръбначния стълб. Видео показва как Герт-Ян Оскам стои, ходи и дори се изкачва по стълбите.

Да, той леко си влачи краката. Да, движенията му са бавни, но той контролира тялото си. Неговите мисли и намеренията му да върви се превръщат в действия, разказва Sky News.

Реално това е "освобождаване" за него. Не само, защото може да движи краката си. Реално сега, той може да прави избор - да се изправи от неговата инвалидна количка, за да изпие бира с приятелите си в бара. Не подценявайте психологическото значение на това да гледате хората в очите, на тяхното ниво.

Ключовата роля на изкуствения интелект

Всичко това е възможно благодарение на мозъчния компютърен интерфейс. Импланти, разположени върху мозъка, точно над центъра за контрол на движението, предават нервни сигнали към компютър, който използва изкуствен интелект, за да избере тези, които имат значение, и да декодира намерението.

След това инструкциите се изпращат безжично до втори имплант в гръбначния мозък на долната част на гърба, който свързва силно увредените нерви във врата на г-н Оскам. След това поредица от електрически сигнали стимулира мускулите на краката по подходящия начин, така че той да може да ходи отново.

Ще бъде ли достъпна технологията?

Тази технология със сигурност носи обрат в живота на един човек. Но сега трябва да стане достъпна за много повече хора, парализирани от инциденти или инсулти, смятат и се надяват изследователите.

Достъпът до технологията няма да е евтин, така че ще бъде проблем. Ще се възползват ли само богатите или тези със застраховки? Отговорът на този въпрос ще дойде в бъдещето.

mediapool.bg