Кламер БГ - Новини: "Нова демокрация" печели изборите в Гърция и ще има абсолютно мнозинство

"Нова демокрация" печели изборите в Гърция и ще има абсолютно мнозинство

Свят

|
Нед, 25 Юни 2023г. 20:47ч.
"Нова демокрация" печели изборите в Гърция и ще има абсолютно мнозинство

Партията на Кириакос Мицотакис

Дясноцентристката партия "Нова демокрация" печели предсрочните парламентарни избори в Гърция с между 39 и 42 процента от гласовете. Това показват резултатите от екзитпола, проведен по поръчка на основните гръцки телевизионни канали и обявен след приключването на изборния ден в 19 ч. в неделя, съобщи БТА.

При такъв резултат "Нова демокрация" ще получи 158 места в 300-членния парламент и ще има абсолютно мнозинство, което ще ѝ позволи да състави самостоятелно правителство.

Това беше и целта на лидера ѝ Кириакос Мицотакис, който спечели с над 40% от гласовете и на предишните избори на 21 май. Тогава обаче местата в парламента бяха разпределени по обикновената пропорционална избирателна система и "Нова демокрация" не постигна абсолютно мнозинство. Затова Мицитокас реши да не прави опит за съставяне на правителство, а да предизвика нови избори. Този път те се проведоха по приетата при управлението на партията избирателна система, при която първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места.

Подобна система беше в сила и до управлението на СИРИЗА в периода 2015-2019 г., но беше променена от левицата.

На второ място на вота в неделя остава лявата СИРИЗА. Партията на Алексис Ципрас получава между 16.3 и 19.3 процента от гласовете и вероятно ще има 47 депутати.

Лявоцентристкото движение ПАСОК затвърждава позициите си от предишните избори с резултат между 11.2 и 13.2 процента, което ще му осигури 33 депутати.

Гръцката комунистическа партия продължава да привлича избиратели и е подкрепена от между 6.5 и 8.5 процента от гласувалите. Това ще даде на комунистите вероятно около 20 депутати.

Крайната десница засилва позициите си. Партията "Спартанци", която беше подкрепена от осъдения бивш ръководен член на забранената крайнодясна "Златна зора" Илиас Касидиарис, изненадващо получава между 3.6 и 5.6 процента от вота и влиза в парламента с 12 депутати.

Още две партии от крайнодясното и националистическо пространство вероятно прескачат 3-процентовия праг за участие в парламента. "Гръцко решение" на Кириакос Велопулос ще има също между 3.6 и 5.6 на сто от гласовете, а процентът, който се предвижда за консервативната партия НИКИ ("Победа"), се движи между 2.7 и 4.7.

На границата за влизането в парламента е още лявата евроскептична партия "Плевси елефтериас" ("Курс на свободата") с между 2.1 и 4.1 процента.

Партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 най-вероятно няма да успее да прескочи границата на участието, но все пак има шансове с резултат между 2.1 и 3.4 процента.

Все още няма данни за крайната избирателна активност, но към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40.77 процента или с почти 8 пункта по-ниска в сравнение с изборите на 21 май.

mediapool.bg