Кламер БГ - Новини: Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество, предупреди Джо Байдън от трибуната на ООН

Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество, предупреди Джо Байдън от трибуната на ООН

Свят

|
Вт, 19 Септ 2023г. 19:00ч.
Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество, предупреди Джо Байдън от трибуната на ООН

Джа Байдън на трибуната на ООН, Сн. ЕПА/БГНЕС

Климатичната криза е екзистенциална заплаха за цялото човечество, предупреди днес президентът на САЩ Джо Байдън от трибуната на ООН, предаде БТА от Ню Йорк.

Давайки за пример горещите вълни, пожарите, наводненията и сушата, които засегнаха през последните месеци различни точки на планетата, Байдън призова за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива. "Тези събития показват какво ни очаква, ако не успеем да намалим зависимостта си от изкопаемите горива и да адаптираме нашия свят към климатичните промени", заяви той.

Байдън призова световните лидери да застанат на страната на Украйна в конфликта с Русия. "Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да извърши агресия в Украйна без последици. Ако позволим Украйна да бъде разцепена, то ще бъде ли въобще в безопасност независимостта на която и да е страна?", каза Байдън.

"Организацията на обединените нации трябва да продължи да опазва мира, да предотвратява конфликти и да облекчава човешкото страдание", каза Байдън. Той добави, че САЩ ще подкрепят разширяване на Съвета за сигурност, като бъде увеличен броят на постоянните и непостоянните членки.

mediapool.bg