Кламер БГ - Новини: Историческа стъпка: Ердоган ще “пусне“ Швеция в НАТО

Историческа стъпка: Ердоган ще “пусне“ Швеция в НАТО

Свят

|
Вт, 11 Юли 2023г. 07:16ч.
Историческа стъпка: Ердоган ще “пусне“ Швеция в НАТО

Ердоган, премиерът на Швеция и

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Турция се е съгласила да напредне с процедурата по одобряване на приемането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТO, съобщиха информационните агенции.

След разговори във Вилнюс с Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристершон Столтенберг заяви, че Турция се е съгласила да продължи напред и добави: "Това е исторически ден."

Столтенберг каза, че президентът на Турция Реджеп Ердоган вече се е съгласил да внесе протокола за присъединяване на Швеция във Великото народно събрание на неговата страна възможно най-скоро и да осигури ратификацията му.

"Радвам се да съобщя, че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към НАТО на Великото национално събрание на Турция възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество с парламента, за да гарантира ратификацията“, каза Столтенберг на пресконференция.

Шефът на НАТО също така описа това като "историческа стъпка", която прави "всички съюзници в НАТО по-силни и по-сигурни".

Според Анадолската агенция Швеция е обещала да работи активно за бъдещо членство на Турция в ЕС, за визова либерализация и отмяна на ембаргото за оръжейни продажби.

Решението идва след месеци на дискусии и дойде часове преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Столтенберг посочи, че не може да навлезе в подробности относно сроковете за процеса на ратификация от страна на турския парламент.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, отхвърляйки политиките на военно необвързаност, които провеждаха през десетилетията на Студената война, докато руската инвазия в Украйна преформулира политиките за сигурност на двете държави.

Кандидатурите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и докато на Финландия беше дадена зелена светлина през април, Турция и Унгария отложиха одобрението на кандидатурата на Швеция.

Турция задържа кандидатурата на Швеция за присъединяване към Атлантическия алианс, обвинявайки Стокхолм, че приютява кюрдски активисти, които Анкара смята за терористи.

В понеделник Ердоган поиска от Европейския съюз да съживи спряната кандидатура на Турция за членство в ЕС като предварително условие за присъединяването на Швеция към НАТО, но след това явно промени позицията си.

“Швеция направи много голяма крачка към членството си в НАТО, след като постигна споразумение с турския президент Реджеп Ердоган, който даде зелена светлина за приемането на Швеция в пакта“, каза шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс.

Ердоган се съгласи на изпрати кандидатурата на Швеция за ратификация в турския парламент, след като Стокхолм каза, че активно ще подкрепя процеса по присъединяване на Турция към Европейския съюз, посочва Ройтерс.

"Чувствам се много добре, това беше целта ми от дълго време и смятам, че постигнахме много положителен отговор и направихме много голяма крачка към членството", каза Кристершон на пресконференция след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с турския президент Ердоган.

Шведският премиер обеща да продължи да изпълнява тристранния меморандум с Турция и Финландия.

mediapool.bg