Кламер БГ - Новини: Израел разрешава на всички американци да влизат на израелска територия без визи

Израел разрешава на всички американци да влизат на израелска територия без визи

Свят

|
Четв, 20 Юли 2023г. 13:01ч.
Израел разрешава на всички американци да влизат на израелска територия без визи

Израел разрешава на всички американци да влизат на израелска територия без визи

Израел от днес разрешава на всички американци да влизат на израелска територия без визи, предаде Франс прес, като се позова на изявление на канцеларията на израелския премиер.

Улесненият достъп на американските граждани до територията на Израел е резултат от подписано вчера споразумение за реципрочност между САЩ и Израел.

"Прилагането на тези процедура ще даде възможност на всеки американец да влиза в Израел и когато Израел бъде приет в тази програма (за безвизов режим), всеки израелец ще има право да влиза в САЩ без виза", се казва в изявлението на премиерската канцелария.

"Държавата Израел направи още една сериозна крачка в рамките на кандидатурата си за приемане в програмата за безвизов режим със САЩ", се пояснява в изявлението.

Всички американци, включително и тези, които имат двойно израелско и американско гражданство, както и тези, които живеят на Западния бряг и в ивицата Газа, ще се възползват от това споразумение, се съобщава в изявлението.

Досега палестинците с американско гражданство не можеха да влизат в Израел без виза, когато минаваха транзит през летището "Бен Гурион", близо до Тел Авив, отбелязва Франс прес.

Съгласно американските правила гражданите на около 40 страни не се нуждаят от визи, когато пристигат в САЩ за кратък период от време или по работа.

Израел от години преговаря за присъединяването си към американската програма за безвизов режим, отбелязва Франс прес.

Говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър заяви вчера, че се очаква САЩ да вземат решения по въпроса с присъединяването на Израел към програмата за безвизов режим до 30 септември тази година.

mediapool.bg