Кламер БГ - Новини: Димитър Стоянов: Има риск за националната сигурност, но не и пряка заплаха (обновена)

Димитър Стоянов: Има риск за националната сигурност, но не и пряка заплаха (обновена)

Свят

|
Ср, 21 Септ 2022г. 13:43ч.
Димитър Стоянов: Има риск за националната сигурност, но не и пряка заплаха (обновена)

Димитър Стоянов, сн. БГНЕС

Мобилизацията в Русия води до ожесточаване на конфликта. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма, коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия.

Има разписани правила. Към момента не е необходимо разширяването на контингента на НАТО в България, каза той без да става ясно на какви анализи се основава твърдението му.

Toй отказа да коментира каква е българската позиция за решението на Путин да организира референдуми в Донецк и Луганск, като прехвърли въпроса към Външно министерство.

До момента служебното правителство няма официална позиция.

Стоянов припомни, че България е член на НАТО, а системата за колективна отбрана добре гарантира националната ни сигурност.

"Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока от бежанци и с използването на икономически средства, водещи по един или друг начин до влияние върху националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените“, обясни Димитър Стоянов.

Правителство в сряда реши да предостави безвъзмездно допълнителна помощ за Украйна - 350 медицински пакета, осигуряващи обслужването на 35 000 граждани. Помощта е по искане на властите в Киев.

Тагарев: Русия призна провала

Бившият военен министър Тодор Тагарев коментира от своя страна пред БНР, че решението на Путин означава признание за провала на започнатата специална военна операция в Украйна.

Руските сили са принудени да отстъпват под украинския натиск, каза той.

Владимир Путин рязко сменя наратива – от сваляне на нацисткия режим в Киев до днешната теза, че трябва да се съхрани суверенитетът и териториалната цялост на Русия, смята Тагарев.

Според него анализите, които предвещават процеси на разпад в Русия, се използват от руското ръководство за обяснения като заплаха от Запада, каквато по думите му няма.

"Въпросът е кое той счита, че е териториална цялост на Русия. Той включва тук Крим, можем да бъдем убедени, и предизвестените резултати от фалшивите референдуми, готвени за следващата седмица."

Според Тагерев руският президент е в безизходица, а Русия губи част от окупираните територии всеки ден.

По думите му обаче известно време Путин може да съумее да намира вътрешна подкрепа в руското общество.

Шаламанов допуска провокация в ядрени съоръжения на територията на Украйна.

Друг бивш военен министър – Велизар Шаламанов, е на подобно мнение.

Обявената частична мобилизация в Русия в голяма степен означава провал за заблудата "специална военна операция" и практически ескалация на тази агресия към пълномащабна война, коментира Шаламанов пред БТА.

Пълномащабна война означава, че Русия е готова да хвърли още много жива сила и техника, за да спре контраофанзивата на Украйна и да представи пред руските граждани тази агресия като защита на измислени, несъществуващи граници на Руската федерация, начертани на територията на Украйна, посочи Велизар Шаламанов.

Той посочи, че продължителността на войната зависи от способността на украинските сили да изтласкат от украинска територия руските части, които нахлуха на 24 февруари, а това зависи от доставката на въоръжение, от подготовката на украинците.

В този смисъл частичната мобилизация само би удължила кръвопролитието и би довела до още много разрушения и човешки страдания и жертви, добави той.

Единственият начин да бъде мобилизирано обществото в Русия е да бъде представена като война, в която Русия е жертва, война, в която е заплашена от Запада, коментира Шаламанов заявеното от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, че днес страната е не толкова във война с Украйна, колкото със Запада, в частност с НАТО. Това е част от дезинформацията, от пропагандата, защото Русия започна тази агресия без никакво основание, посочи Шаламанов.

Мисля, че поне в България няма хора, които могат да се поддадат на такъв тип дезинформация и пропаганда, на откровена лъжа, каза Шаламанов.

Попитан реална ли е опасността от използване на ядрено оръжие в конфликта, Шаламанов посочи, че тя не може да бъде изключена, но много по-реално е провокация с аварии в ядрени съоръжения на територията на Украйна.

Това, което се съдържа в изявлението на президента Путин, който говори за ядрена заплаха от страна на Запада срещу Русия и възможни ответни мерки показва, че ще има дезинформационна подготовка за създаване на основание за използване на ядрено оръжие, ако дори след частичната мобилизация настъпление на украинските сили продължи към руските граници и особено след планираното провеждане на тези референдуми, целящи да обявят за територия на Руската федерация над 20 процента от суверенната територия на Украйна, посочи Велизар Шаламанов.

Божилов: Западът се стреми да избегне пряка намеса

Бившият зам.-военен министър Йордан Божилов посочи от своя страна, че Западът ще се стреми да избегне пряка намеса, но пък ще се засили материалната и морална подкрепа за украинската армия.

"Навлизаме в нов стадий на войната, който ще предвижда укрепване на руските позиции в завладените територии. Предвижда се мобилизиране на 300 000 души. За сравнение, Русия започна войната с контингент от 150-170 000 души“, добави той пред бТВ.

Според Божилов легитимността на референдума, който ще се проведе в Донас и Херсон не може да бъде призната.

"На този етап не е ясно дали Русия ще се ограничи само върху удържането на вече завладените територии или ще се опита да разшири тези територии до административните граници на тези територии – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Това е около 15% от територията на Украйна“, добави той.

mediapool.bg