Кламер БГ - Новини: Гърция отива на парламентарни избори на 21 май

Гърция отива на парламентарни избори на 21 май

Свят

|
Съб, 22 Апр 2023г. 14:36ч.
Гърция отива на парламентарни избори на 21 май

Кириакос Мицотакис

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис внесе официално предложение до президента Катерина Сакеларопулу, с което иска да бъде разпуснат парламентът и да бъдат насрочени избори на 21 май, съобщи АНА-МПА.

В предложението си Мицотакис пише, че правителството практически е изчерпило четиригодишния си мандат, затова предлага парламентът да бъде разпуснат и да бъде определена дата за парламентарни избори след 4 седмици.

Предложението на правителството е в голяма степен формалност, защото още преди няколко седмици Мицотакис обяви 21 май като дата за следващите избори, предаде БТА.

Парламентарният вот се очакваше дори по-рано, през април, но железопътната катастрофа на 28 февруари накара правителството на Нова демокрация да преосмисли намеренията си и да даде повече време обществото да излезе от шока на трагедията, която отне 57 живота и предизвика много критики към начина на управление на гръцките железници.

От своя страна Сакеларопулу изрази пред Мицотакис надежда, че предизборният период ще бъде спокоен и ползотворен за благото на страната.

Изборите на 21 май ще бъдат произведени по обикновената пропорционална избирателна система, приета по време на управлението на лявата партия СИРИЗА.

При тази система според проучванията дясноцентристката Нова демокрация ще остане първа сила, но няма да получи абсолютно мнозинство. Затова се смята за много вероятно Мицотакис да предизвика нови извънредни избори в началото на юли, които вече ще бъдат по системата, приета от Нова демокрация, която дава бонус на водещата партия и която е възможно да й позволи да състави самостоятелно правителство.

Указът на гръцката президентка за разпускане на парламента се очаква още днес.

mediapool.bg