Кламер БГ - Новини: Протест поиска оставката на Румен Радев

Протест поиска оставката на Румен Радев

България

|
Ср, 19 Юли 2023г. 22:30ч.
Протест поиска оставката на Румен Радев

Кадър от протеста с искане за импийчмънт на Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Нов протест срещу президента Румен Радев в сряда вечерта призова той да напусне поста. Конкретният повод е скандалното изявление на държавния глава от миналата седмица, че "Украйна настоява да води тази война, но сметката я плаща цяла Европа".

Протестът започна около 18:30 ч. пред фонтана на президентството.

Протестиращите скандираха: "Тук не е Москва", "Импийчмънт на Радев" и "Радев, не си човек". Хората разнасяха плакати с различни послания: "Румен = военен пилот, но не сокол!!!", "Българите не продават чест за 3 руски сребърника!" и др.

Протестиращи граждани разказаха, че са възмутени от изказванията на Радев не само от последните седмици, а от поне година, както и от това, че той приписва войната на Украйна. Част от протестиращите недоволстват и от служебните правителства, които доказали, че не са добри за страната.

Украинска гражданка носеше лично послание до президента. Снимка: БГНЕС

В околността се проведе и друг протест – за запазването на българския лев. Искащите импийчмънт на президента определиха демонстрантите като провокатори, но пък евроскептиците казаха, че не искат конфронтация и не защитават президента, защото той не е подписал указ за насрочване на референдума срещу еврото.

Преди ден Радев коментира лаконично протестът с искане за оставката му, като каза, че има много протести, но въпросът да водят до някакъв резултат.

"Има много протести. Има протести срещу войната, срещу политиката на доходите, има социални протести. Но България е демократична страна, в която всеки има право да протестира. Въпросът е протестите да водят до някакъв резултат", каза държавният глава.

Част от събралото се множество. Снимка: БГНЕС

Тогава той продължи с критики към правителството, което по думите му се "крие зад Украйна". "Искам да използвам случая да призова управляващата коалиция най-сетне да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, защото темата Украйна се експлоатира от управляващите като спасителен пояс, с който да отдалечим вниманието на хората от това, че те нямат визия, програма и реални действия пред проблемите на страната", каза Радев.

mediapool.bg