Кламер БГ - Новини: Радостин Василев саботира бъдещ кабинет с компромати за посолства и "изпиране" на Борисов

Радостин Василев саботира бъдещ кабинет с компромати за посолства и "изпиране" на Борисов

България

|
Пет, 26 Май 2023г. 17:24ч.
Радостин Василев саботира бъдещ кабинет с компромати за посолства и "изпиране" на Борисов

Снимка: БГНЕС

Записите, направени от депутата от "Продължаваме промяната" (ПП), бивш министър на спорта Радостин Василев, отцепник от ИТН, а сега вече и от ПП, не са дело на "дълбоката държава", а на него самия. Става дума за заседание на националния съвет на "Продължаваме промяната", което той записал на таблета си, защото не можел да стои буден да го слуша до малките часове. На пресконференция в петък, на която обяви че напуска ПГ на ПП, Василев пусна малка част от почти 5-часовия запис.

В него се чува как на заседанието се обсъждат въпроси като "изпирането" на Борисов, създаване на специална комисия по темата с имунитетите по модела на европейския парламент, така че искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов "да се влачи поне шест месеца", "синхронизиране на имената (на шефовете на службите, б. р.) с посолствата" и други.

"Включвам, лягам си да спя, на сутринта ми иде да се гръмна", обобщи Василев.

На пресконференцията той бе в компанията на друг отцепник от ИТН - Николай Радулов. Радостин Василев каза, че напуска групата на ПП-ДБ, но ще остане в парламента и ще се съсредоточи върху гражданското движение "Силна България", вероятно с намерение за създаване на партия. Той смятал да гласува против бъдещото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ и тогава да обяви напускането си, но междувременно било проведено въпросното заседание на ПП, което силно го възмутило.

От разказа му стана ясно, че по време на онлайн срещата миналата неделя се обсъждала евентуална коалиция с ГЕРБ. На заседанието съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков обяснява как подобно нещо не бива да бъде представяно като коалиция. Той казва, че такова правителство със сигурност ще "изпере" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Асен Василев пък заявява, че кабинет ще има, докато Борисов се страхува от главния прокурор Иван Гешев и от президента Румен Радев.

Според Радостин Василев коалицията не била одобрена от Националния съвет при първото гласуване. Имало и доста изказвания против правителство с ГЕРБ. След "псувни и силен тон от Кирил Петков" обаче вотът бил обърнат. Василев постави под съмнение как е станало това, тъй като гласуването било онлайн "в някаква платформа".

Може би погрешка ме поканиха

Василев, който миналата година напусна ИТН с обяснението, че мафията е пробила там, сега заяви, че е изправен пред същата ситуация с ПП. Каза, че подкрепил Кирил Петков по две причини – продължаване на антикорупционната политика и обещанието никога да не прави коалиция с ГЕРБ. Според него и двете се оказали лъжа.

Той припомни, че е бил част от контактната група на ПП за разговори с ГЕРБ, която договаряше обща законодателна рамка.

"Принудихме се отвъд предела на моя комфорт да стоим на една маса с хора, които трябва да вкараме в затвора", коментира бившият спортен министър.

Според него тогава все още се говорело за правителство на малцинството, предложено с втория мандат на ПП-ДБ. Преди седмица обаче Петков и кандидат-премиерът Николай Денков му казали, че бъдещият кабинет няма да има антикорупционен профил и затова хора като него не били нужни.

Именно невъзможността да стане отново министър е причината да се пускат записи, каза Кирил Петков часове преди пресконференцията на Радостин Василев. Още в четвъртък вечер той направи изпреварващо изявление, за да обясни, че компрометиращите записи били дело на "дълбоката държава" и службите с цел да се провалят преговорите за кабинет.

"Точно при мен да търсиш дълбока държава е най-голямата глупост, която някой може да изрече", коментира в отговор Василев.

Той смята, че най-вероятно е бил поканен погрешка на онлайн заседанието на Националния съвет на ПП, защото дори не е член на партията, а част от гражданската квота.

Изявата му в петък обаче по-скоро прилича на целенасочен опит да се дискредитира ПП и евентуалното съвместно правителство с ГЕРБ, което е единственият компромисен изход от продължаващата две години политическа криза.

Имунитети, Шенген, еврозона

Според Василев по време на онлайн заседанието Петков разказва, че Борисов му е заявил, че не иска да има главен прокурор. На записа Петков обяснява, че това е знак, че Гешев ще бъде свален от поста. Обсъжда се и въпросът "какво става, ако утре или в други ден вдигнат обвинение на Борисов". По този въпрос Петков твърди, че съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е предложил създаване на специална комисия по темата с имунитетите по модела на европейския парламент. Идеята е тя да разглежда подробно евентуалното искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, така че то "да се влачи поне шест месеца" в "някаква комисия, която ще разглежда всяко доказателство лист по лист, перо по перо" (по думите на Асен Василев в записа). Очаква се за това време Гешев да бъде свален от поста си.

В изнесения запис Кирил Петков обяснява, че ПП залага на Мария Габриел като "застраховка". След това съпредседателят на ПП признава: "Борисов се изпира през този вариант. Няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки че ние казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България".

На записа Петков разказва още, че е говорил с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, с която обсъждали влизането на България в Шенген и еврозоната. Тя му заявила, че шансът за Шенген е голям, но за въвеждане на еврото не чак толкова заради лошите финансови показатели на държавата. Тогава Петков попитал дали не може от процента на инфлация "да се махне" ефектът на войната в Украйна, за да бъде свалена стойността му. Според Петков шефката на Еврокомисията му обещала да му помага.

Впоследствие в изявление на шефа на пресслужбата на ЕК Ерик Мамер бе казано, че критериите за приемане и в Шенген, и в еврозоната ще бъдат приложени много стриктно.

Консултанти за службите

Като най-скандално Василев определи намерението на Петков да се търсят "чужди консултанти" за службите. От думите на бившия премиер не става ясно какво точно означава това. Василев обаче го разтълкува като поставяне в зависимост на всички служби от чужди посолства. Той коментира, че нямало отговорен политик, който да търси такъв тип консултации и това граничело с престъпление.

Според записа, разпространен от Василев, Кирил Петков заявява, че е "говорено със службите, че ще бъдат сменени". На въпрос на участници в партийната среща съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев уточнява, че "даже имената (на шефовете на службите, б. р.) са синхронизирани с посолствата". "По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО и не знам дали ще пипаме военното. Това са наши хора, които са одобрени от посолствата", казва Асен Василев според разпространения запис.

По-късно в петък от „Възраждане“ обявиха, че са подготвили сигнал до главния прокурор с искане да бъдат разследвани лицата, споменати в пресконференцията на Радостин Василев.

Активно мероприятие

Петков обяви, че действията на Радостин Василев са активно мероприятие срещу коалицията и целта е да се провали съставянето на правителство. По същия начин скандалът бе коментиран и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него същият сценарий бил приложен и към неговото правителство.

"Така свалиха, то добре, че му изтече мандатът на правителството, знаете какво правеха. Абсолютно същият сценарий се прилага към ПП-ДБ", заяви той.

Миналата година Василев беше министър на спорта от квотата на ИТН в кабинета на Кирил Петков. След като Слави Трифонов обяви, че изтегля формацията от правителството с аргумента "заради Македонияяяяя", Василев и останалите министри от ИТН подадоха оставка. По-късно обаче той, заедно с няколко депутати от ИТН, обяви, че снема доверието си от Трифонов и напусна ИТН, определяйки партията като проводник на корупция и задкулисие.

На последните два пресрочни парламентарни вота Василев влезе в парламента като кандидат на ПП. Той обаче не е член на партията на Кирил Петков и Асен Василев, а се води гражданска квота.

На мен няма да ми повлияе

Коментирайки записите, изнесени в петък от Василев, Борисов обясни, че преди години медиите "с телешки възторг" са коментирали записите с неговия глас. И добави, че той не би коментирал в тази ситуация.

"Във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира", заяви той.

Борисов декларира, че подобно нещо нямало да му повлияе при гласуването за съставяне на правителство. Целта е да се обслужат различни интереси, които не искат България да се стабилизира, допълни той.

Съпротива отвсякъде

"Виждаме опити от всякакви страни да може да се блокира правителството. Мисля, че е ясно, че има причини за това", каза пък кандидат-премиерът на ПП-ДБ Николай Денков.

Според него Василев се е похвалил, че бил съюзник с институции и хора от криминалния контингент, "които това ги интересува".

"Ще се опитам, доколкото можем, спокойно да минем през тези препятствия", заяви той.

Очевидно целта е да се провали коалицията, смята Христо Иванов

Очевидно целта е да страната да бъде хвърлена отново в избори, които абсолютно нищо няма да решат, коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов във връзка с представените от Радостин Василев записи. Моят призив е да не се поддаваме на целия този ажиотаж, който се опитва да се създаде, каза той. Иванов е твърдо убеден, че имаме нужда от правителство, макар това да е трудно решение на всички нива. Очевидно е, че става въпрос за много сложни обсъждания, много лесно е те да бъдат представени по всякакъв начин, добави съпредседателят на ДБ. Ще продължим да работим за правителство, увери Иванов.

Той разясни, че са обсъждали модела на Европейския парламент (ЕП ) относно начина, по който се разглеждат исканията за имунитет. Абсолютно сериозно сме го обсъждали, без оглед на Бойко Борисов или на някой друг конкретен депутат, още повече, че такива искания към момента няма, обясни Иванов. Обсъждали сме го с оглед на ситуацията като цяло в страната, в която главният прокурор заявява, че ще атакува парламента, нарича ни "боклуци", защото Народното събрание иска да му ограничава правомощията, посочи той.

Обсъждали сме практиката на ЕП за много по-внимателно разглеждане на исканията за сваляне на имунитети, така че наистина да има възможност да се направи преценка кога става дума за упражняване правомощията на прокуратурата с оглед на политическа конюнктура, рекетьорски атаки, и, когато става дума за обосновани искания, разясни Христо Иванов. Абсолютно не виждам никакъв проблем, не виждам от какво да се притесняваме от това, че сме обсъждали европейската практика., тя беше приложена по отношение на Елена Йончева, изтъкна председателят на ДБ.

Имунитетът на народните представители, като институт, от Средновековието съществува за това, за да могат депутатите спокойно да взимат решения, обясни съпредседателят на ДБ.

Относно това дали е имало консултации с чужди посолства за шефове на служби, заяви, че лично не е водил такива разговори и не може да коментира.

mediapool.bg