Кламер БГ - Новини: Франция се сбогува с Жан-Пол Белмондо

Франция се сбогува с Жан-Пол Белмондо

Общество

|
Пет, 10 Септ 2021г. 19:49ч.
Франция се сбогува с Жан-Пол Белмондо

Франция се сбогува с Жан-Пол Белмондо

Франция изпрати в петък последния му път един от най-великите си актьори – Жан-Пол Белмондо, наричан Великолепния. На погребението присъства друга икона на френското кина - Ален Делон, който рядко се появява на публични места. Белмондо бе уважен и от редица други знаменитости на френската кинематография като актоьорите Жан Дьожарден и Пиер Ришар, режисьорът Клод Льолуш, както и Луи Фернандес, бивш треньор на любимия на Белмондо футболен отбор "Пари Сен Жермен". Стотици стояха по околните улици и заведения по време на проведената на закрито траурна меса в църквата "Сен Жармен де Пре" в Париж и аплодираха ковчега с останките на актьора.

Духова музика изпрати актьора, сн. БГНЕС

Белмондо се отиде в понеделник на 88 години, оставяйки след себе си емблематични ленти от Новата вълна на европейското кино през 1960-те години до екшъни, в които често изпълняваше сам каскадите и комедии, спечелили му прозвището Великолепния и превърнали го в един от най-обичаните френски актьори.

На погребението дойде, придружен от сина си Антъни и подпирайки се с патерица, друга икона на френското кино – 85-годишния Ален Делон.

Ален Делон със сина си Антъни отдаде последна почит на своя приятел, сн. ЕПА/БГНЕС

Преди дни Делон каза пред радио Европа1, че е съсипан от смъртта на своя велик съвременник.

"Ние създадохме френското кино – двамата – той и аз. Ние сме две икони на френското кино, не е възможно да говориш за единия, без да споменеш другия. Ние сме на една възраст, не след дълго същото ще се случи и с мен", каза Делон, видимо разстроен.

Сн. ЕПА/БГНЕС

В четвъртък вечерта огромна опашка от хиляди почитатели се изви пред военния музей на инвалидите, за да бъде отдадена почит пред затворения ковчег на Белмондо.

"Кинематографски и като представител на културата той беше част от нашето семейство", каза 58-годишния пощальон Жан-Франсоа пред Ройтерс. "В събота вечер той беше по телевизията, гледали сме всичките му филми", допълва той. "Той е част от френското наследство също като Айфеловата кула или Мон-Сен Мишел", казва още мъжът.

"За мен е важно да съм тук. Това е като да се сбогуваш със стар приятел, с някого от моята младост", коментира 66-годишната пенсионерка Брижит Рату, цитирана от АФП.

Преди това имаше церемония в чест на Белмондо, водена от френския премиер Еманюел Макрон.

"Ние обичаме Белмондо, защото той приличаше на нас", заяви Макрон. "Да го загубим, означава да загубим част от себе си", каза още той.

Организираното пред Белмондо поклонение е рядка чест за един актьор, което го поставя заедно с водещите държавници и художници от френската история, коментира АФП преди ден.

За последен път по подобен начин бе отдадена почит на бившия президент Жак Ширак през 2019 г.

Белмондо, наричан във Франция просто Бебел, става известен с филмите на Жан-Люк Годар "Без дъх" и "Лудият Пиеро". Другият му прякор е Ле Манифик (Великолепният) заради ролята му а секретен агент от 1970-те години.

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Той винаги ще бъде Великолепният“, написа Макрон в Туитър.

Наричайки Белмондо "национално богатство", Макрон добави: "Всички се разпознахме в него".

mediapool.bg