Кламер БГ - Новини: "Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар"

"Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар"

Общество

|
Четв, 07 Септ 2023г. 16:43ч.
"Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар"

Ели Скорчева и Стефан Командарев с наградите на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар". Това съобщават от Националния филмов център (НФЦ) след заседание на комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Комисията е в състав Людмила Дякова - председател, и членове Зорница София, проф. Емилия Стоева, д-р Деян Статулов и Христо Христозов.

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи, резюмират филмовия разказ в съобщението.

На международния филмов фестивал в Карлови Вари "Уроците на Блага" получи голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля получи Ели Скорчева. Филмът стана носител и на наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности.

Филмът е в официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

Стефан Командарев е режисьор, продуцент и сценарист на филма. Той е автор на отличените игрални филми – "В кръг" (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди), "Посоки" (2017, премиера в "Особен поглед" – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), "Съдилището" (2014, с 12 награди, включително "Златна роза" 2014), "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008, в краткия списък за чуждоезичен "Оскар", спечелил 35 международни награди). Автор е и на седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

"Уроците на Блага" връща на екран актрисата Ели Скорчева, в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, участват още Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро.

mediapool.bg