Кламер БГ - Новини: Скулпторът и художник Ставри Калинов почина на 78 години

Скулпторът и художник Ставри Калинов почина на 78 години

Общество

|
Ср, 13 Септ 2023г. 19:40ч.
Скулпторът и художник Ставри Калинов почина на 78 години

Ставри Калинов Сн. Алма комуникация

Известният български скулптор и художник Ставри Калинов е починал на 12 септември на 78-годишна възраст. Това съобщиха официално от пиар комранията, която го обслужваше "Алма комуникация".

Наричат го ваятел на красотата и естетически бунтар. Критиците го определят като нестандартен творец и чешит.

Близо половин век Ставри Калинов работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство.

"Ставри Калинов е истинска фабрика за изкуство - неуморим, неизтощим, вечно ангажиран със създаването на своите скулптури, картини, графики и чудесни произведения от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не.

Естетическият протест на Калинов е облечен в много атрактивна дреха, чийто основни мотиви са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското удивление пред природата и обществото.

Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т.нар. Homo Ludens", написа приятелят му проф. Любомир Стойков на стената си във "Фейсбук".

Видин е родното му място

Ставри Калинов е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети.

През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност "Дърворезба" в класа на проф. Асен Василев.

Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло.

Изложби

Ставри Калинов участва редовно в скулптурни изложби от 1973 г.

Първата си самостоятелна изложба открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики.

Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Ставри Калинов прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Негова е скулптурата "Истината за перото" в градинката пред БТА в София.

През 2006 година на входа на стария Несебър е издигната 10-метрова "Статуя на рибаря", превърнала се в символ на града.

Творби

Творби на Ставри Калинов са притежание на редица български и световни знаменитости, сред които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън, Георги Първанов и много други.

Последната му изложба беше в началото на тази година във фойето на хотел "Милениум" в София. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника.

Ставри Калинов е автор на статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория "Жена мениджър на годината" в конкурса "Жена предприемач" и "Жена мениджър на годината" на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала "Златна Месемврия", за литературната награда "Балканика 2006", за конкурса "Мистър Икономика" и редица други.

Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил много хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи.

Ставри Калинов е носител е на различни награди, между които "Кристалната звезда" на галерия "Макта" за най-добра изложба на 1995 г. и наградата "Златен век" на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006).

Световно известната онлайн галерии "Artsper" поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др.

В своята книга за художника "Калинография" проф. Любомир Стойков изтъква: "И без предварителна подготовка непредубеденият зрител би могъл да разпознае съобщението на Ставри Калинов - веднъж болката от инвазията на несправедливостта и алчността, друг път - детинското удивление пред порива на любовта, трети път 9 неизчерпаемия пиетет към величието и пъстротата на човешката цивилизация."

mediapool.bg