Кламер БГ - Новини: Прокуратурата разследва хакерски атаки срещу изданията "Дневник" и "Капитал"

Прокуратурата разследва хакерски атаки срещу изданията "Дневник" и "Капитал"

Общество

|
Четв, 13 Ян 2022г. 19:20ч.
Прокуратурата разследва хакерски атаки срещу изданията "Дневник" и "Капитал"

Прокуратурата разследва хакерски атаки срещу изданията

Софийската градска прокуратура съобщи в четвъртък, че се е самосезирала за хакерски атаки срещу сайтовете на изданията "Дневник" и "Капитал", след като те съобщиха, че са обект на непрекъснати атаки от типа DdoS през последните почти 24 часа и затова достъпът до тях беше забавен или невъзможен в различни моменти от деня.

"Прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация, съдържаща данни за престъпление от общ характер, във връзка с DDoS атака срещу интернет страниците на двете медии, довела до затруднения в работата и на достъпа на потребителите до тях", информираха от държавното обвинение.

Проверката е възложена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Разследването е възложено на ГДБОП и се води за усложнена престъпна дейност, като са дадени указания за извършването на конкретни действия по събиране и проверка на доказателства, посочват още от прокуратурата.

Оттам припомнят, че на 9 декември беше образувано досъдебно производство за компютърно престъпление по сигнал от "Труд Медиа" ЕООД във връзка с две DDoS атаки.

mediapool.bg