Кламер БГ - Новини: Операта в Скопие открива сезона с постановка на Пламен Карталов

Операта в Скопие открива сезона с постановка на Пламен Карталов

Общество

|
Пон, 11 Септ 2023г. 15:17ч.
Операта в Скопие открива сезона с постановка на Пламен Карталов

С операта

Националната опера и балет в Скопие открива новия сезон с операта "Лидия от Македония" в постановка на Пламен Карталов на 16 септември, съобщиха от държавната опера в София.

"Лидия от Македония" е написана през 2001 г. Неин автор е Ристо Аврамовски и се смята за една от най-хубавите македонски опери. Създадена е по поръчка на тогавашния Македонски народен театър. Либретото е от Ги Шелеи и Дора Петрова от Франция.

"Това е библейска история за живота на св. Лидия, смятана за първата християнка в Европа", споделя Пламен Карталов. Той допълва спомените си и с разказ за мястото, където е храмът за поклонение пред светицата, който се намира край древния град Филипи, недалеч от Кавала.

Там на красивия античен амфитеатър по покана на кмета на Кавала Константинос Симитсис през 2013 г. Софийската опера представи операта "Дон Карлос" от Джузепе Верди в рамките на фестивала "Филипи Тасос".

В Скопие спектакълът "Лидия от Македония" ще дирижира Иван Еминович, а режисьор на възстановката е Трайко Йордановски.

Ефектни са сценографията на Панче Минов и костюмите на Елена Дончева.

Ролята на Лидия ще изпълни Наде Талевска Спасовска, а св. Павел ще бъде Игор Дурловски.

Операта многократно се връща в репертоара на театъра след нейната премиера в режисурата на Пламен Карталов. Представена е и на международния фестивал "Охридско лято".

Преданията за светицата отвеждат в първите дни на утвърждаването на християнската вяра. Лидия, която боядисвала пурпурните платове за римските сенатори, приютила Апостол Павел по време на неговите пътувания, описани в "Деяния на Апостолите". Тя и семейството й приели християнството и били жестоко наказани от римляните. Смята се, че Лидия е първата европейска християнска светица.

mediapool.bg