Кламер БГ - Новини: Мразовито време, в Севлиево температурата падна до минус 11.5 градуса

Мразовито време, в Севлиево температурата падна до минус 11.5 градуса

Общество

|
Пет, 14 Ян 2022г. 09:53ч.
Мразовито време, в Севлиево температурата падна до минус 11.5 градуса

Мразовито време, в Севлиево температурата падна до минус 11.5 градуса

Времето днес ще е мразовито и студено, предупреждават синоптиците от Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ).

В София сутринта температура на въздуха е била минус 5.6 градуса, атмосферното налягане 958 хектопаскала (hPa) и относителна влажност на въздуха от 69 процента, съобщи НИМХ.

Най-ниската температура тази сутрин е измерена в Севлиево - минус 11.5 градуса.

В Дупница и Елена термометрите са отчели минус 10.8 градуса, а в Перник и Кюстендил - минус 10 градуса.

За 12 области, предимно в северна България, е обявен жълт код за опасно време. В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Пазарджик и Пловдив ще духа силен вятър със скорост до 60 - 70 км/ч.

В петъчния ден облаците над страната ще намаляват времето ще е предимно слънчево в по-голямата част от страната. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, по-силен в Горнотракийската низина и Дунавската.

Обещаното затопляне ще започне постепенно с усилването на вятъра и разсейването на облаците. Следобед стойностите на термометъра ще се колебаят между 5 и 10 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

В планините температурите ще се повишат, но времето ще продължи да бъде студено и ветровито. Силни пориви на вятъра се очакват по старопланинските склонове,

а по-късно и в масивите на югозапад. Дневни температури ще са от минус 1 градус до 3-4 градуса.

През почивните дни ще преобладава предимно слънчево време, с повече облаци в събота, когато и вятърът ще е по-силен. Дневните температури до неделя ще останат в интервала 5 - 10 градуса.

В първия ден на следващата седмица ще се затопли още малко и дневните температури ще са с 2 - 3 градуса по-високи. Още в понеделник следобед и вечерта обаче, с преминаване на студен атмосферен фронт, вятърът ще се усили и ще започне захлаждане.

Валежи от сняг се очакват във вторник, когато и температурите ще се понижат.

mediapool.bg