Кламер БГ - Новини: Милиони посрещнаха Лунната Нова година - годината на Заека

Милиони посрещнаха Лунната Нова година - годината на Заека

Общество

|
Нед, 22 Ян 2023г. 15:08ч.
Милиони посрещнаха Лунната Нова година - годината на Заека

Тържества в Тайван честват Годината на Заека

Днес, 22 януари, започна Годината на заека от традиционния лунен календар. Тя бе тържествено посрещната от китайците по целия свят, а в Китай бе отбелязана със семейни събирания, поклонения в храмове и уличини празненства, станали възможни след като правителството вдигна ковид-ограниченията за пръв път от три години след избухването на пандемията преди три години.

Завършвайки годината на Водния тигър, възприеман за символ на сила, храброст и прогонване на злините, китайците посрещнаха Годината на Заека - четвъртото животно от 12-те в зодиакалния цикъл, което е смятано за най- късметлийското.

Смята се, че хората, родени в годината на Заека, са будни, остроумни, бързи и изобретателни. Смята се също, че животното означава милост, елегантност и красота.

Един от най-важните празници в китайския календар, Лунната Нова година дава началото на 15-дневни празненствата в Китай и сред китайските общности по света. Хората в страната получават седем последователни почивни дни всяка година, за да го отпразнуват.

С разхлабването на ковид-ограниченията, тази година хората за пръв път могат да пътуват свободно до родните си места и да се съберат със семействата си, без да се тревожат от въвеждане на карантина, локдаун или забрана на пътуванията. Столицата е домакин на множество културни събития, които събират много повече хора, отколкото година по-рано.

В навечерието на Лунната Нова година семействата се събират и си разменят подаръчета за късмет - червени пликчета с пари. Обикновено китайците палят фойерверки, за да подплашат "старото чудовище" - животното, под знака на което е преминала предходната година. Поднасяните на трапезата ястия варират според региона, като например за северната част на Китай са характерни кнедлите, а в района на Шанхай хората се стремят към максимално разнообразие, за да привлекат благосъстояние. Семействата украсяват входната врата с фенери и червени хартиени изрезки на думата "фу" - късмет, на животното, на което е подвластна текущата година, както и на прилепи и риба, а отстрани я декорират с куплети за благословия, показва справка на БТА.

Азиатският (китайският) календар в основата си е лунен. Съставен е от даоистките жреци преди хиляди години. Стандартизиран е през 2637 г. пр. н. е. като система на 12 земни разклонения. В него годината се състои от 13 лунни цикъла, така Нова година според източния календар започва в деня на първото (или второто) за годината новолуние.

Според една от легендите Буда повикал животните при себе си, за да посрещнат заедно Нова година. Отзовали се 12 от тях. Пръв дошъл плъхът, последван от бивола, тигъра, заека, дракона, змията, коня, овцата, маймуната, петела, кучето и прасето. Като награда за тяхната преданост Буда нарекъл по една година от 12-годишния цикъл на всяко от тези животни по реда на тяхното пристигане.

Астрологичната основа на китайския календар се свързва с 12 животински знака, пет елемента (стихии) - дърво, огън, земя, метал, вода, и две качества (състояния) - ин и ян. Комбинацията на 12-те животни и петте елемента задава цикъл от 60 години. Шест от животните в китайския зодиак, са активни (мъжки) - "ян". Това са плъх, тигър, дракон, кон, маймуна и куче. Годините "ян" завършват на четно число. Другите шест животни са пасивни (женски) - "ин". Годините "ин" завършват съответно на нечетно число. Тези знаци са бик (вол), заек (котка), змия, овца (коза), петел и глиган (свиня).

Смята се, че всеки човек, роден в годината на определено животно, ще притежава и черти от характера му. Основните характеристики на знаците са: плъх - стремеж към първенство във всичко, бик - упоритост и постоянство, тигър - енергичност и смелост, заек - дипломатичност и приспособимост, дракон - импулсивност и страст, змия - мъдрост и чувственост, кон - подвижност и добронамереност, овца - нежност и артистичност, маймуна - остроумие и невъздържаност, петел - прагматичност и дисциплина, куче - вярност и идеализъм, глиган - чувственост и самоувереност.

mediapool.bg