Кламер БГ - Новини: Литографии на големите модернисти на ХХ век идват в София

Литографии на големите модернисти на ХХ век идват в София

Общество

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 14:50ч.
Литографии на големите модернисти на ХХ век идват в София

Литографии на големите модернисти на ХХ век идват в София

Непоказвани досега у нас творби на големите модернисти на ХХ век пристигат в София за десетата годишнина на галерия Vivacom Art Hall, която ще бъде отбелязана с изложба на творби на Пикасо, Шагал, Дали, Миро, Матис и Фернан Леже. Експозицията ще бъде открита на 1 декември и ще продължи до 22 декември, съобщиха организаторите й.

В нея ще бъдат представени 14 нови и непоказвани изумителни експонати на Пабло Пикасо от серията "Carnet de la Californie" - портфолио, включващо 25 литографии, от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж, както и "Коридите". Ще бъдат изложени и творби на Салвадор Дали от серията "Библия Сакра", която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии (смесена техника), създадени през 1963 г. – 1964 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена е от "Ридзоли едишънс" – Милано, Италия. Показани ще бъдат произведения на Марк Шагал от Библейската му серия, създадена през 1960 г., която е една от най-емоционалните му серии. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат "Изгонването на Адам и Ева от Райската градина", "Молитвата на Йов" и др. Експозицията включва още нови творби на Хуан Миро и Матис и др.

Част от картините идват от прочутото Ателие "Мурло" в Ню Йорк, най-големият в света издател на оригинално графично изкуство, което работи с творците. Ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби на модернистите и Ателието. Всички произведения ще могат да бъдат закупени и да станат част от колекциите на българските почитатели.

Поради огромния интерес на проведената онлайн изложба "Библията през очите на Шагал и Дали" в Галерия Vivacom Art Hall, реализирана миналата година по време на пандемията и посетена виртуално от 50 000 души, тази година любители и колекционери ще имат възможността да се докоснат на живо до изключителните творби на Модернистите, коментира арт директора на пространството за художествено изкуство Деница Гергова.

"Показахме, че българската публика има нужда от арт сцена и с екипа на галерията сме горди с многото проекти и приноса за разцъфтяването на любовта към изкуството у нас. Представили сме многообразие от значими изложби и арт проекти, както и обогатихме арт колекциите на много частни колекционери и корпорации за 10 години съществуване", казва тя в съобщението.

Галерията е първата в България, която показва и продава оригинални графични творби на големите майстори в изкуството. Работи с оторизирани фондации, издателства и семейства на артисти, допълни Гергова.

В галерията се допускат само хора със зелен сертификат за ваксинация, преболедуване и отрицателни тестове.

mediapool.bg