Кламер БГ - Новини: Журналисти от Филипините и Русия печелят Нобеловата награда за мир (Видео)

Журналисти от Филипините и Русия печелят Нобеловата награда за мир (Видео)

Общество

|
Пет, 08 Окт 2021г. 14:14ч.
Журналисти от Филипините и Русия печелят Нобеловата награда за мир (Видео)

Мария Реса и Дмитрий Муратов, сн. ЕПА/БГНЕС

Нобеловата награда за мир за 2021 г. бе присъдена на двама журналисти - Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия - за тяхната "смела битка" в защита на свободата на изразяване в техните страни, съобщи в петък норвежкият Нобелов комитет, цитиран от Ройтерс.

Двамата бяха отличени "за усилията им да защитят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир", заяви в Осло председателят на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен.

Реса и Муратов "са представители на всички журналисти, които защитават този идеал в един свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по-неблагоприятни условия", добави тя.

Двамата са избрани сред 329 кандидати. Престижната награда за мир е съпътствана от връчването на златен медал и на парично възнаграждение в размер от десет милиона шведски крони (близо 980 хиляди евро).

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена на 10 декември, когато се чества годишнината от смъртта на учредителя на Нобеловите награди Алфред Нобел, отбелязва Ройтерс.

"Свободната, независима и базирана на факти журналистика служи за защита срещу злоупотребата с власт, лъжите и военната пропаганда", изтъкна Райс-Андерсен.

"Без свободата на изразяване и свободата на медиите би представлявало трудност успешно да се насърчава братството между нациите, разоръжаването и един по-добър световен ред", заявиха още от Нобеловия комитет.

Мария Реса, съосновател на новинарския сайт Rappler, бе отличена за това, че използва свободата на изразяване, за "да разобличава злоупотребата с власт, насилието и нарастващия авторитаризъм в родната й страна Филипините"-

58-годишната Реса заяви пред норвежката телевизия TV2, че е "шокирана" и "изпълнена с емоции". По думите й отличието показва, че "нищо не е възможно без факти...свят без факти означава свят без истина и доверие".

През 2012 г. Реса е съосновател на Rappler, медийна компания за разследваща журналистика, която все още ръководи, а Муратов е един от основателите на независимия вестник "Новая газета".

Rappler "фокусира критично внимание върху противоречивата, съпровождана с убийства кампания на режима на филипинския президент Родриго Дутерте за борба с наркотиците", казва Рейс-Андерсен.

"Броят на смъртните случаи е толкова голям, че кампанията прилича на война, водена срещу собственото население на страната", каза Рейс-Андерсен.

Реса и Rappler също така документираха как социалните медии се използват за разпространение на фалшиви новини, тормоз на опонентите и манипулиране на обществения дискурс.

Реса, бивш кореспондент на CNN, която има и американско гражданство, в момента е пусната под гаранция в очакване на обжалване на присъда от миналата година по дело за кибер- клевета, за което я грозят до шест години затвор.

59-годишният Дмитрий Муратов става през 1993 г. един от основателите на независимия руски вестник "Новая газета".

"Новая газета" е най-независимият вестник днес в Русия и се отличава с фундаментално критично отношение към властите. Базираната на факти журналистика на вестника и професионалната му почтеност го превърнаха във важен източник на информация по много теми в руското общество, които рядко се споменават от други медии, заяви комитетът.

"Убийства и заплахи"

Противниците на "Новая газета" са отговорили на това с тормоз, заплахи, насилие и убийства.

От началото на издаването на вестника са убити шестима негови журналисти, включително Анна Политковская, която пише разобличителни статии за войната в Чечения.

"Въпреки убийствата и заплахите главният редактор Муратов отказва да се откаже от независимата политика на вестника", казва Райс-Андерсен.

"Той последователно защитаваше правото на журналистите да пишат каквото си искат за каквото си искат, стига да спазват професионалните и етичните стандарти на журналистиката."

Дмитрий Муратов заяви, че посвещава спечелената от него Нобелова награда за мир на изданието и на убитите журналисти, работили за него, предаде Франс прес.

"Това не е моя лична заслуга, а на "Новая газета", на тези, които загинаха, защитавайки правото на хората на свобода на изразяване", изтъкна Муратов, цитиран от ТАСС. Това са Игор Домников, Юрий Шчекочихин, Анна Политковска, Настя Бабурова, Наташа Естемирова, Стас Маркелов, каза Муратов, изброявайки имената на убитите си колеги.

Муратов е първият гражданин на Руската федерация, на когото е присъдена Нобелова награда за мир. По-рано, през 1990 г., още преди разпадането на Съветския съюз, с това престижно отличие бе удостоен съветският лидер Михаил Горбачов.

Сред номинираните за тазгодишната награда за мир бяха екоактивистката Грета Тунберг, лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская, организации, защитаващи свободата на словото като "Репортери без граници" и Комитетът за защита на журналистите. За Нобел за мир бяха спрягани и имената на "Трансперънси интърнешънъл", които се борят с корупцията и Международната мрежа за проверка на факти.

Миналата година отличието бе присъдено на Световната продоволствена програма (СПП), хуманитарната агенция на ООН за борба с глада.

През последните години имиджът на наградата беше силно засегнат, тъй като един от предишните лауреати, министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед, беше въвлечен във война.

Друг носител на наградата, мианмарската министърка Аун Сан Су Чи, беше обвинена, че е защитавала избиването на представители на малцинството рохинджа.

Все още обаче не е известно дали поради пандемията Реса и Муратов ще могат да пътуват до Осло, за да вземат наградата.

Нобеловият институт в Осло трябва да реши през следващите дни дали церемонията да се проведе онлайн или лично.

Кремъл поздрави Дмитрий Муратов

Кремъл поздрави днес главния редактор на в."Новая газета" с удостояването му с Нобелова награда за мир, въпреки факта, че изданието често е критикувало руските власти, предаде Ройтерс. "Можем да поздравим Дмитрий Муратов. Той последователно работи за своите идеали, той е отдаден на своите идеали. Той е талантлив, смел. Разбира се, че това е висока оценка. Поздравяваме го", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

.

mediapool.bg