Кламер БГ - Новини: Довереничка на Христо Друмев върната начело на НДК

Довереничка на Христо Друмев върната начело на НДК

Общество

|
Пон, 11 Окт 2021г. 16:26ч.
Довереничка на Христо Друмев върната начело на НДК

Довереничка на Христо Друмев върната начело на НДК

Начело на Националния дворец на културата (НДК) се връща Пени Раева. Тя вече е била директор на държавното дружество – в периода 2013-2014 г. Дълги години преди това беше дясната ръка на бившия "вечен" шеф Христо Друмев, който в продължение на 20 години управляваше НДК, който беше "творческо-стопанско обединение" и беше "ничий" https://www.mediapool.bg/ndk-e-samo-formalno-darzhaven-inache-e-nichiy-news167005.html и през 2011 г. мина под шапката на Министерството на културата

В новия Съвет на директорите влизат още заместникът на бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов - Росица Велкова, която досега е била директор на "Държавни разходи във финансовото ведомство, и Елена Карапаунова – шефката на финансовата дирекция на икономическото министерство, съобщиха от Министерството на културата

Пени Раева от завършването на френска филология във Великотърновския университет през 1985 г. до 2011 г. заема различни длъжности в НДК, включително и зам.-генерален директор. От 2012 до 2013 г. работи в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, от 2013 до 2014 г. оглавява на НДК, а от 2014 до 2015 г. е финансов директор на "ТТ" ЕООД, съобщават от Министерството на културата. Работила е и в международната заемна служба на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и като преподавател в Техникума по полиграфия и фотография.

Росица Велкова е магистър по финанси на УНСС и има 26-годишен опит в Министерството на финансите, където е заемала поста на зам.-министър на финансите (2017-2021), а към настоящия момент е директор на дирекция "Държавни разходи". В периода 2008-2009 г. участва в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия на ЮНЕСКО в Париж, където се обсъждат бюджетни, финансови и административни въпроси на организацията. От 2000 до 2001 г. е била зам.-председател на Държавна агенция за осигурителен надзор.

Елена Карапаунова е дългогодишен служител на Министерство на икономиката, където от 2001 г. до момента е работила на различни ръководни позиции, включително началник на отдел "Финансов", главен счетоводител и директор на дирекция "Финансово-стопанска дейност и управление на собствеността" в Министерство на икономиката. Преди това е работила като счетоводител в частния сектор. Има опит в управлението на проекти, финансирани по Структурните и Кохезиония фонд на ЕС.

Предишното ръководство на НДК изненадващо подаде оставка в началото на август, след четири години и половина начело на дружеството. Борислав Велков, Ангел Митев и Красимир Петков обявиха, че е време за нови хоризонти, изказаха благодарности, но не обявиха мотиви за решението си.

Два месеца по-рано служебният министър на културата Велислав Минеков посочи, че НДК е в изключително тежко състояние. До първи януари тази година загубите на НДК възлизат на 86.5 милиона лева, което било повече от целия бюджет на Министерството на културата.

В края на юли пък парламентът препоръча на Сметната палата да направи одит за управлението на дружеството.

Самото Министерство на културата също извърши свой одит, но резултатите му още не са публично достояние.

mediapool.bg