Кламер БГ - Новини: Вицепрезидент, политици и репортери подкрепиха изгонен от "Дума" журналист

Вицепрезидент, политици и репортери подкрепиха изгонен от "Дума" журналист

Общество

|
Пет, 14 Ян 2022г. 13:23ч.
Вицепрезидент, политици и репортери подкрепиха изгонен от "Дума" журналист

Журналистката Велиана Христова

Вицепрезидентът Илияна Йотова, политици, журналисти и общественици се обявиха в подкрепа на изгонената от в."Дума" журналистка Велиана Христова, която от години работи за изданието.

Поводът за нейното отстраняване е протестно писмо на журналистите за натиск от БСП върху редакционната политика на вестника. Като синдикалист Велиана Христова е отнесла писмото на "Позитано" 20. За случая съобщи журналистката на страницата си във Фейсбук в четвъртък.

"Днес властта в БСП ме отстрани от в. "Дума" (уволни), тъй като 30 души от редакцията написахме писмо опровержение срещу множество лъжи, изречени за вестника на пленум на НС на БСП от Корнелия Нинова, а аз като председател на синдикалната организация на СБЖ в редакцията го изпратих до членовете на НС на БСП. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление", написа Христова.

Веднага след вестта за уволнението й журналисти от най-различни медии изразиха възмущението си и започнаха петиция в нейна защита.

"Саморазправата с Велиана Христова е очевидна - отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник "Дума" през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда - а не уволнение", се казва в текста към подписката. С днешна дата под нея са се подписали 372-ма души – журналисти, политици, социалисти, политици.

"Фюрерката и нейните гаулайтери уволниха Велиана. Репресиите продължават!", написа журналистката Велислава Дърева.

Подписи са сложили и бившият просветен министър Красимир Вълчев, настоящ депутат от ГЕРБ, както и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

"Най-много и най-силни критики от журналист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил съгласен с част от тях, това бяха критики на много добър и вярващ в каузите, които защитава, журналист. Недопустимо е да уволняваш журналист заради позициите му", написа Красимир Вълчев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която преди да стане политик беше журналист,също подкрепи отстранената журналистка и критикува ръководството на БСП. Йотова е и бивш член на ръководството на БСП.

"Много несгоди изтърпя вестник ДУМА за своите 32 години. Не успя да го спре дори Иван Костов преди 25. Знаехме, че без ДУМА няма БСП.

ДУМА оцеля напук на политически опоненти, на зложелатели, на знайни и незнайни "разбирачи", на мимолетни амбиции, които никой вече не помни. Оцеля благодарение на своите имена, на журналистите, на хората от редакцията, които всекидневно, с професионализъм и отговорност пред истината и с лявата идея "воюват" за обикновения човек, за справедливостта и по-доброто утре. Хора, които дори в най-трудни моменти не си позволяват да коленичат пред силните на деня! Заради тях ДУМА е вестник с характер, арена на свободното слово и лявата идея! Заради тях ДУМА е ДУМА-та!", написа Илияна Йотова на страницата си във Фейсбук. Тя се надява решението да бъде преосмислено от ръководството на БСП.

След силната обществена реакция в защита на Велиана Христова последва опровержение от страна на БСП. В него е посочено, че тя не работи на трудов договор в "Дума" и следователно няма как да бъде уволнена. От "Позитано" 20 уточняват, че тя е имала авторски договор, който е изтекъл на 14 октомври 2020 г., но вестникът остава "отворен да публикува статии на Велиана Христова".

Журналисти от "Дума" коментираха пред Mediapool, че голяма част от тях ги държат на граждански договори, които към момента не са им продължени и има напрежение в изданието. В същото време неотдавна от "Позитано" 20 им назначили "цензор", за да не се появяват критични материали за лидера в оставка и вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова.

mediapool.bg