Кламер БГ - Новини: Близо 11 млн. лв. за изследвания на Антарктида и Арктика дава кабинетът

Близо 11 млн. лв. за изследвания на Антарктида и Арктика дава кабинетът

Общество

|
Ср, 15 Юни 2022г. 17:37ч.
Близо 11 млн. лв. за изследвания на Антарктида и Арктика дава кабинетът

Българската база в Антарктида

Правителството реши да финансира с 10.8 млн. лв. научните изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и Арктика по Националната програма за полярни изследвания 2022 -2025, съобщиха от правителствената пресслужба.

Освен финансиране на научни проекти, се предвижда разработване и на магистърска програма по полярни изследвания, за да се привлекат млади хора към научна кариера в тази област.

Още от 1988 г., когато е проведена първата българска антарктическа експедиция, България постепенно развива и модернизира базата си "Св. Климент Охридски" на Антарктида. И занапред ще продължи организирането на ежегодните полярни експедиции, координацията на научните проекти, техническото им обезпечаване и осигуряването на безопасна работа на български и чуждестранни учени в базата ни.

Финансирането на дейностите по програмата ще е за сметка на средствата за наука в централния бюджет и ще се извършва чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Координатор на програмата е Софийският университет "Св. Климент Охридски" с неговия Национален център за полярни изследвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Институтът за гората към БАН и Националният природонаучен музей към БАН.

mediapool.bg