Кламер БГ - Новини: Близо половината хора на Земята страдат от лошо хранене

Близо половината хора на Земята страдат от лошо хранене

Общество

|
Вт, 23 Ноем 2021г. 13:30ч.
Близо половината хора на Земята страдат от лошо хранене

Сн. БГНЕС

Близо половината хора на Земята страдат от лошо хранене с пагубни последици за здравето им, но и за планетата. Това сочи публикуван днес доклад, съобщи Франс прес.

Според годишния "Глобален доклад за храненето" (Global nutrition report), в който се използват по-специално данни на ООН, ФАО, СЗО и УНИЦЕФ, в момента 48 на сто от земното население ядат прекалено много или прекалено малко.

Ако се запази сегашното темпо, светът няма да постигне 8 от 9-те цели в сферата на храненето, поставени от СЗО за 2025 г.

Става дума например да се ограничи крайното отслабване при децата (когато са твърде слаби за ръста си) и случаите на забавено развитие (когато са твърде ниски за възрастта си), както и затлъстяването при възрастните.

Според доклада около 150 милиона деца под петгодишна възраст страдат от забавено развитие, над 45 милиона са прекалено слаби, а близо 40 милиона имат наднормено тегло.

Разкрива се също, че над 40 на сто от мъжете и жените по света (2.2 милиарда души) имат наднормено тегло или са затлъстели.

"Неизбежните смъртни случаи поради лошо хранене са нараснали от 2010 г. с 15 на сто" и днес възлизат на "четвърт от всички смъртни случаи сред пълнолетните", заяви за АФП Рената Мича, която оглавява група експерти, работещи за "Глобалния доклад за храненето".

"Резултатите ни в световен мащаб показват, че нашето хранене не се е подобрило през последните десет години и представлява вече голяма заплаха за здравето на хората и за планетата", добави тя.

Според доклада хората не консумират препоръчаните количества храни, благоприятни за здравето, например плодове и зеленчуци.

Съвсем очаквано най-слабо е потреблението им в страните с малки доходи.

В страните с по-високи доходи се консумират най-много храни вредни за здравето, като червено месо, млечни продукти и напитки със съдържание на захар; там е най-голям и делът на хората с наднормено тегло.

В доклада е изчислено също, че търсенето на храни в световен мащаб е предизвикало през 2018 г. около 35 на сто от емисиите на парникови газове.

Храните от животински произход общо взето имат по-висок екологичен отпечатък на единица продукция от тези с растителен произход, се казва в текста.

Освен че предизвика смущения в системите за здравеопазване и снабдяване с храни, пандемията от Covid-19 доведе до крайна мизерия още към 155 милиона души, добавят авторите.

mediapool.bg