Кламер БГ - Новини: БДЖ пуска ретро влакове за Деня на независимостта

БДЖ пуска ретро влакове за Деня на независимостта

Общество

|
Пон, 11 Септ 2023г. 15:00ч.
БДЖ пуска ретро влакове за Деня на независимостта

Този парен локомотив ще тегли царския влак на 23 септември между Горна Оряховица и Трявна Сн.БДЖ

Българските държавни железници (БДЖ) , че ще пуснат три атракционни влака по повод на 135-ата годишнина от основаването на БДЖ и 115 години от обявяването на Независимостта на България.

Единият ретро влак, теглен от парен локомотив, ще пътува по направлението София - Мездра - София на 22 септември.

Другите два ще се движи на следващия ден - 23 септември. Единият е по направлението Горна Оряховица - Трявна - Горна Оряховица, а другият - София - Банкя - София.

Билети за двата маршрута с атракционните влакове се продават на билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн.

Парен локомотив между София и Мездра

Всички любители на ретро влакове ще имат възможност да се насладят на пътуване с теглена от парен локомотив композиция през разкриващото невероятно красиви гледки Искърско дефиле.

Пътуването е организирано от БДЖ и сдружение "Обединени Балкани" по повод отбелязването на Деня на Независимостта на България, както и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници (БДЖ).

На 22 септември, точно в 9 часа, специалният влак ще потегли от Централна гара София в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак "Витоша Експрес".

Маршрутът на ретро композицията включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге, където ще има организирана програма за посрещане на влака от представителите на сдружение "Обединени Балкани".

Композицията ще спира и на гара Лакатник и спирка Черепиш по маршрута си до Мездра, така че пътуващите могат да изберат да не пропътуват цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник или да посетят Черепишкия манастир. Той е едно от местата вдъхновявали партиарха на българската литература Иван Вазов, а в манастира има специално обособен "Вазов кът".

В гара Лакатник влакът ще спре в 12:21 часа по разписание и ще се отбие на връщане в 15 часа.

На спирка Черепиш композицията ще спре в 12:54 часа и в 14:30 часа на връщане, така че пътуващите с влака да имат достатъчно време за кратка разходка и да могат да се върнат обратно до София със същия влак.

В гара Мездра теглената от парен локомотив композиция ще пристигне в 13:11 часа и ще потегли обратно в 14:15 часа.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Мездра - София е 71 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Ретро влак между Горна Оряховица и Трявна

На 23 септември влак с парен локомотив ще пътува и между Горна Оряховица и Трявна. Пътуването е организирано от БДЖ и община Велико Търново.

Композицията ще потегли от Горна Оряховица в 9:13 часа на 23 септември с три вагона от състава на "Корона Експрес" и три седящи вагона за желаещи да пътуват до Трявна.

В 9:29 часа на спирка Трапезица ще се проведе историческа възстановка "Посрещане на княз Фердинанд I в Търново и обявяване на Независимостта на България". Актьорския състав за представлението ще пътува във вагоните от "Корона Експрес".

След тържествената церемония влакът ще престои в гара Велико Търново от 10:13 часа до 11 часа, след което ще продължи по маршрута си и ще пристигне в Трявна в 11:50 часа.

В гара Трявна всички желаещи ще могат да разгледат царските вагони "Корона Експрес", които ще бъдат част от атракционната композиция.

Влакът ще остане достатъчно време на гарата в Трявна, за да може пътуващите да се разходят и разгледат запазената възрожденска архитектура на града, дом на популярната художествена школа по дърворезба и иконопис.

От гара Трявна парният локомотив ще отпътува с влака обратно към Горна Оряховица в 15:50 часа, където ще пристигне в 17:01 часа.

Цената на билета за пътуване в двете посоки Горна Оряховица - Трявна - Горна Оряховица е 40 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Атракционен влак между София и Банкя

За любителите на кратките разходки около столицата е организиран ретро влак по маршрута София - Банкя - София на 23 септември.

Парният локомотив ще потегли от Централна гара в София в 10 часа и ще пристигне в Банкя в 10:30 часа.

В Банкя всички пътуващи с влака ще могат да се разходят в градския парк и да разгледат изцяло обновената Централна минерална баня в града с прекрасната ѝ архитектура, които са на пешеходно разстояние от гарата.

От Банкя теглената от парния локомотив композиция ще отпътува в 15:05 часа и ще пристигне на Централна гара в София половин час по-късно.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Банкя - София е 30 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

mediapool.bg