Кламер БГ - Новини: Ново срутище, този път на магистрала "Струма"

Ново срутище, този път на магистрала "Струма"

България

|
Нед, 31 Ян 2021г. 14:00ч.
Ново срутище, този път на магистрала "Струма"

Скална маса е паднала на 8-ми километър от автомагистрала "Струма", съобщи снощи бТВ.

Инцидентът по чудо се е разминал без пострадали. В този момент по платното е преминавал автомобил, но всички пътуващи, включително деца, са останали невредими.

"Карах в средната лента, излизайки от тунела, и падна скала върху мен. Скалите се изсипаха върху нас, минахме през някои от тях. Бяхме четирима души в колата с две деца отзад", разказа шофьорът пред бТВ.

Още в събота вечерта започна обезопасяването на терена, а в неделя сутринта на място пристигна и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

"Създава се организация за разчистване на падналата скална маса в платното за Перник на АМ "Струма", в участъка от 7-ми до 9-ти км. Изчакахме да мине нощта, за да се осигури безопасността на работещите и да се види от специалисти дали има опасност от ново свличане на скалната маса", каза Терзийски.

Малко по-късно той съобщи, че е след анализ е взето решение да започне обрушване във високата част на ската, тъй като има реален риск от свличания.

Поради това временно бе ограничено движението в двете посоки на магистралата в участъка от 7 км до 9 км.

Обходният маршрут за леки автомобили е по път III-1801 през Мало Бучино и път I-1 през Владая. Тежкотоварният трафик изчаква на място, съобщиха от АПИ.

Инцидентът се случва часове след като премиерът Бойко Борисов посети друго срутище - по пътя Своге - Ребърково, където констатира, че "за съжаление, такава е природата в България". По думите на премиера почти всяка сряда правителството заделя десетки милиони за свлачища, срутища и ремонти по стари трасета.

В неделя зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира пред БНР, че само за януари има над 50 новообразували се свлачища в страната.

"Само за януари 2021 година имаме над 50 новообразували се свлачища в страната. Какви са причините, геолозите по-добре биха обяснили, най-вече климатичните явления, атмосферните явления, свързани с високи температурни амплитуди, с преовлажняване на почва, на скалните масиви. Това са геодинамични процеси, които за съжаление тази година са с изключително голяма честота", каза Нанков.

По думите му има над 2200 регистрирани свлачища в България, като 990 от тях са активни. За миналата година има около 40 стари свлачища, които са се активирали и 6 появили се наново.

Нанков заяви още, че са отделени около 500 млн. лв. и се работи превантивно по почти 100 свлачища и срутища на територията на републиканските пътища.

"Трайно и дългосрочно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се извършват само палеативни, аварийни мероприятия", обясни зам.-министърът.

mediapool.bg