Кламер БГ - Новини: Най-голямата в ЕС геотермална топлоцентрала ще се строи в Дания

Най-голямата в ЕС геотермална топлоцентрала ще се строи в Дания

Greenpool

|
Пет, 14 Ян 2022г. 19:51ч.
Най-голямата в ЕС геотермална топлоцентрала ще се строи в Дания

Орхус

Споразумение за изграждане на най-голямия в Европейския съюз геотермален проект за отопление на датския град Орхус бе подписано в петък между компанията "Инарги" (Innargi) и местното топлофикационно дружество.

Плановете са да се построят десет геотермални централи, захранвани от 22 сондажа, седем от тях ще са в Орхус, като така ще се покрият 20 процента от нуждите на града от топлинна енергия. Те ще са с обща мощност 110 МВ, което ще спести на града до 165 хил. тона въглероден двуокис. Планът е мощностите да са готови през 2030 г., като "Инарги" получава правото да е техен оператор в продължение на 30 години.

95 процента от общо 180-те хиляди домакинства в община Орхус са клиенти на топлофикационното дружество.

"Сградите представляват 13% от всички емисии на парникови газове в ЕС, което се равнява на 432 000 000 тона парникови газове всяка година. При мащабни геотермални отоплителни централи е възможно да се отоплява милиони домове със зелена енергия, дори когато няма вятър или слънце. Когато геотермална енергия заменя отоплението на основата на въглеводороди, едно средно домакинство може да намали своя CO2 отпечатък с до 6 тона годишно", посочва "Инарги" с прессъобщението си.

"От решаващо значение е да преосмислим нашите източници на отопление и да включим геотермалната енергия, когато планираме бъдещ енергиен микс. Виждаме огромен потенциал за геотермално отопление в много европейски градове, които се борят да изключат въглищата, за да постигнат целите за климата. Вярваме, че страни като Дания, Германия и Полша предлагат подходящите подземни условия за значително намаляване на нужда от въглища, газ и вносна биомаса. Днешното обявено 30-годишно споразумение е важна първа стъпка от нашето пътуване. Много се радваме да видим силната подкрепа от датското правителство и община Орхус, включително доверието в нашия екип и развитието на технологията, за да се изгради най-голямата геотермална централа в ЕС", казва Самир Аббуд, главен изпълнителен директор на "Инарги".

"Гордея се, че правя отоплението по-екологично за гражданите на Орхус", заявява на свой ред Бярне Мунк Йенсен, управляващ директор на градската топлофикационна компания. "Геотермалната енергия бележи значителна стъпка в нашите усилия да имаме по-устойчиво централно отопление. Геотермалната енергия е предпоставка за постигане на целта ни през 2030 г. за постепенно премахване на вносните дървесни пелети", допълва той

Горещата подземна вода в Орхус ще се извлича на 2-3 километра под повърхността при температура 60-90 градуса чрез сондаж и ще се събира от термопомпи, за да се вкара в топлофикационната мрежа. След това охладената геотермална вода се напомпва обратно в подземната повърхност чрез инжекционен кладенец.

Технологията предлага възможност да се осигури една наистина кръгова и устойчива енергия, посочват от компанията, която вече работи по подобен проект и за датската столица Копенхаген..

Innargi е основана от A.P. Moller Holding. В края на 2021 г. компанията набира капитал от Държавният и най-голям пенсионен фонд в Дания, ATP, и датската комунална компания NRGi.

"Групата A.P. Moller притежава богат исторически опит от мащабни подземни проекти. А преди няколко години продадохме нашите дейности по проучване и добив, свързани с нефт. Основахме Innargi, за да ги донесем компетенции в игра в полза на енергийния преход. Виждаме страхотни възможности за Innargi ще разработи зелено централно отопление за Орхус и милиони домове в други градове в Европа", допълва Робърт Угла, главен изпълнителен директор на A.P. Møller Holding A/S.

mediapool.bg