Кламер БГ - Новини: Мая Манолова предлага Никола Вапцаров за кандидат-кмет на София

Мая Манолова предлага Никола Вапцаров за кандидат-кмет на София

България

|
Четв, 20 Юли 2023г. 16:32ч.
Мая Манолова предлага Никола Вапцаров за кандидат-кмет на София

Мая Манолова предлага Никола Вапцаров за кандидат-кмет на София

Формацията на Мая Манолова "Изправи се, България" настоява за "обединена лява кандидатура" за кмет на София и предлага това да бъде Никола Вапцаров.

През 2019 година, когато самата Манолова беше кандидат за кмет на София и стигна до балотаж срещу Йорданка Фандъкова, именно Никола Вапцаров беше председател на инициативния комитет, който издигна номинацията ѝ.

Вапцаров участва в протестите срещу Иван Гешев през 2020 година, а преди беше един от организаторите на инициативния комитет срещу изграждането на сградата "Златен век" на компанията „Артекс“.

Сега от "Изправи се, България" заявиха, че нуждата от силен кандидат на обединените леви в София става все по-очевидна.

Номинацията на Вапцаров е подкрепена и от бившия депутат и столичен общински съветник от БСП Георги Кадиев. "Нужен е кандидат, който да даде алтернатива. Който не е част от модела "Фандъкова". Който не колаборира с досегашни управляващи, не е бил в техните схеми и далавери и не е тяхно подставено лице. Кандидат, който да ни вдъхнови за обединение и победа. Призоваваме всички леви партии и формации да номинират своите кандидати сега. И нека вътрешно-коалиционен избор определи най-добрия, който да се изправи срещу дясната омерта за София", каза той.

"Битката за София вече започна. На терена се появиха кандидати, издигнати на тъмно и с неясни каузи. Общото между всички е, че са удобни за управлявалите 18 години София – Борисов, Фандъкова, ГЕРБ, и по никакъв начин не застрашават порочния им модел в София", каза Манолова при обявяването на кандидатурата на Вапцаров.

Самият Вапцаров заяви, че е кандидатът, който не се срамува от потеклото си, като така индиректно нападна номинираният от ПП-ДБ за кмет на София предприелач Васил Терзиев, чийто баща, дядо и чичо са работили в бившата Държавна сигурност.

Кандидатът на "Изправи се, България" заяви, че се гордее, че е наследник на поета Никола Вапцаров.

Слоганът за кампанията му ще е "Вяра за София", вдъхновен от едно от най-известните стихотворения на поета.

Преди дни официално за кмет на София се кандидатира и бившият син общински съветник и депутат Вили Лилков. Той беше издигнат от група десни обещственизи в противовес на номинирания от ПП-ДБ Васил Терзиев. Основният мотив за кандидатурата на Лилков бяха връзките на семейството на Терзиев с ДС.

Официално кандидат за кмет има и партия "Възраждане". Това е секретарят на партията в столицата Деян Николов.

ГЕРБ все още не са обявили номинацията си за поста, след като е ясно, че дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за пореден мандат. В сряда лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че името щяло да е ясно през септември.

mediapool.bg