Кламер БГ - Новини: Мъж на 43 години с Covid симптоми почина, докато чака линейка

Мъж на 43 години с Covid симптоми почина, докато чака линейка

Коронавирус

|
Ср, 14 Апр 2021г. 11:39ч.
Мъж на 43 години с Covid симптоми почина, докато чака линейка

Мъж на 43 години е починал преди дни в София, докато чака линейка, въпреки многократните обаждания на майка му до Спешна помощ. Това разказа майката на починалия Станислав Илиев - Евгения Илиева пред Нова телевизия. Жената решила да даде гласност, за да се вземат мерки с организацията и да не се повтарят подобни трагични инциденти.

По разпореждане на здравния министър изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая.

Драмата се е разиграла на 2 април. Жената звъняла пет пъти на телефон 112 и обяснила, че синът й има симптоми на коронавирус - висока температура, отпадналост и хрипове. Самата тя имала положителен PCR тест и е била изолирана вкъщи. Двамата е нямало как да напуснат дома си и да потърсят сами лекарска помощ, защото са били под карантина.

Въпреки това екип на Спешна помощ така и не отишъл на адреса. На следващата сутрин младият мъж издъхнал. Тогава дошла и линейка, а лекарят само констатирал смъртта.

"На 2 април синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17:43 часа. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа", разказа Евгения Илиева.

Тя обясни, че състоянието на синът й било променливо. На следващата сутрин той вече бил в тежко състояние, дишането му било затруднено, имал и пяна на устата.

"Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6:40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс, беше починал", каза опечалената майка.

На въпрос дали е имал придружаващи заболявания, тя уточни, че преди 5 години имал масивен кръвоизлив в стомаха. Тогава е бил спасен и не е имал допълнителни проблеми. Не пиел и не пушел.

Евгения Илиева разказа още, че се е обърнала за помощ към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той обаче отказал посещение в дома им и назначил лечение по телефона.

"Питах го дали този антибиотик, който изписа е подходящ, защото не действа. Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма", коментира почернената майка.

Тя посочи, че личният лекар е отказал да бъде направен тест за коронавирус на сина й.

От Спешна помощ коментираха случая в ефир по телефона.

"Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повечето неща, които госпожата каза. Липсва обаче запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето", казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя обясни, че Спешна помощ не прави прегледи и не назначава лечение, а се прави "триаж на състоянието на пациентите". Упрекна майката, че не е описала ясно тежкото състояние на сина си. Обясни, че адресът бил забавен, защото е имало много спешни случаи на 2 април. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът пристигнал за 14 минути, твърди Сунгарска.

Не е потвърдено официално дали мъжът е починал от коронавирус, но според медиците пяната на устата не била характерен симптом, каза още Сунгарска.

Майката е подала жалба и до Министерството на здравеопазването. Засега е получила само отговор, в който поискали името и ЕГН-то на на сина й. Направила го е, но все още няма отговор.

Това е поредният смъртен случай, докато се чака пристигането на линейка.

mediapool.bg