Кламер БГ - Новини: Отпадат Covid сертификатите за преболедуване и отрицателен тест, на ред е карантината

Отпадат Covid сертификатите за преболедуване и отрицателен тест, на ред е карантината

Коронавирус

|
Пон, 03 Юли 2023г. 19:36ч.
Отпадат Covid сертификатите за преболедуване и отрицателен тест, на ред е карантината

сн. БГНЕС

Здравният министър Христо Хинков отмени сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за Covid-19 и поиска промени в Закона на здравето, с които да отпадне изискването за задължителна карантина за носители на коронавируса и техните близки, съобщиха от ресорното министерство в понеделник.

Документите за негативен тест или преболедуване, които в разгара на пандемията бяха почти задължителни, но отдавна не се използват, няма да са в сила от 4 юли 2023 г.

Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те остават единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система – his.bg, заявиха от ведомството.

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19, лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане.

В мотивите си към предложената промяна за премахване на задължителната изолация за носителите на коронавируса, министърът посочва, че карантината "следва да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции".

Последните данни сочат, че заболеваемостта от коронавирус намалява, пише още министърът. Освен това вече има натрупано "имунно население". Циркулиращите варианти водят до по-лека форма на боледуване.

"Предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, както и

наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на COVID-19 и

готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, спрямо заболелите и

контактните лица не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки като

задължителна изолация и карантина", пише в мотивите към законопроекта, който ще бъде внесен за разглеждане от министерския съвет, а след това трябва се одобри и от парламента.

По официални данни имунизираните с две дози ваксина у нас над 2 млн. души. Над 945 хил. имат и бустерна доза. Освен това преболедувалите са над 1.3 млн.

На 5 май Световната здравна организация отмени извънредното положение, въведено заради коронавируса. Заболяването все още се счита за пандемия заради световното му разпространение, но се приема, че спешни противоепидемични мерки не се изискват.

mediapool.bg