Кламер БГ - Новини: ЕК ще предложи 9-месечна валидност на ваксинацията срещу Covid за пътуване

ЕК ще предложи 9-месечна валидност на ваксинацията срещу Covid за пътуване

Коронавирус

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 13:08ч.
ЕК ще предложи 9-месечна валидност на ваксинацията срещу Covid за пътуване

ЕК ще предложи 9-месечна валидност на ваксинацията срещу Covid за пътуване

Европейската комисия ще предложи ваксинацията срещу Covid да осигурява свободно движение на територията на ЕС за срок от 9 месеца, съобщава агенция Блумбърг.

Според документ, с чието съдържание американската медия се е запознала, ЕК ще препоръча на страните членки на съюза да продължат да допускат на своя територия пътници, ваксинирани с препарати, одобрени на европейско равнище. Тя ще предложи още 27-те страни да отворят от 10 януари своите граници за хора, имунизирани с ваксини, одобрени от Световната здравна организация.

Предложението въвежда нов срок за валидност на сертификатите след ваксинация, което предполага, че ще е необходимо поставянето на бустерни дози след 9-месечния период.

Очаква се ЕК да отправи препоръките по-късно днес, отбелязва Блумбърг.

Вчера Европейският център за контрол и превенция на заболяванията предложи да бъде обмислен вариантът за задължаване на всички пълнолетни в ЕС да си поставят бустерна доза ваксина срещу Covid, което е голяма промяна в указанията на тази европейска агенция. Също в сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова подсилващата доза ваксина да стане задължително условие за пътуване в Европейския съюз.

С предложенията си ЕК трябва да изглади различията в правилата на отделните държави-членки, за да се запази възможността за пътуване.

Тъй като броят на случаите на Covid продължава да нараства в цяла Европа, EК планира да прекрати белия списък със страни, от които всички пътуващи влизат свободно, независимо от ваксинационния статус, считано от 1 март. От тази дата нататък ваксинираните и преболедувалите пътници с цифров Covid сертификат на ЕС или еквивалентен пропуск ще може да влиза свободно в блока.

Като допълнителна предпазна мярка ще се изисква отрицателен PCR тест за всички пътници, които са били ваксинирани с одобрена от СЗО ваксина, която не е одобрена от европейския регулатор на лекарствата ЕМА, както и за преболедувалите.

Съгласно това, което комисията нарича "опростен подход“, от 1 март ЕС ще направи пътуването изцяло зависимо от статуса на пътника, а не от страната на произход.

Срокът до март има за цел да даде време на страните извън ЕС да увеличат допълнително своите нива на ваксинация.

mediapool.bg