Кламер БГ - Новини: България очаква резултатите дали AstraZeneca може да се комбинира с друг препарат

България очаква резултатите дали AstraZeneca може да се комбинира с друг препарат

Коронавирус

|
Ср, 14 Апр 2021г. 11:55ч.
България очаква резултатите дали AstraZeneca може да се комбинира с друг препарат

България очаква резултатите от проучвания дали ваксината на AstraZeneca може да се комбинира с друг препарат за втора доза. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. Неговото лично мнение е, че засега е по-добре да се изчака с втората игла.

Във вторник здравният министър проф.Костадин Ангелов заяви, че на тези, които не искат да си поставят втора доза от AstraZeneca, ще им бъде предложен друг препарат. Според някои експерти това не се препоръчва. По думите на Кантарджиев юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.

Дали ваксината на AstraZeneca може да се комбинира с друг вид - изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до 1-2 седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това, обясни проф. Кантарджиев.

"Наясно сме, че се преекспонират нещата - нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите - на три милиона се развива една тежка", каза той.

Тодор Кантарджиев посочи, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацептивни средства.

"Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия, когато жената е в овулация и приема първа доза от AstraZeneca, обясни професорът. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът, допълни той.

Според него трябва да се изчака тази седмица да се разгледат предложенията на експертните съвети за комбинацията на два вида ваксини и тогава да се вземе решение.

Всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръките на производителя - ако един производител е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози, каза проф. Кантарджиев.

Що се отнася до проявите на тромбози, те са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза, заяви още Кантарджиев.

През месеците май - юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет, смята професорът.

"Сега сме април - чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май - всяка седмица по 250 000 на "Пфайзер" и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на "Модерна". Така че, ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет", каза проф. Кантарджиев.

Той коментира и темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване.

"Страната ни одобрява сертификатите - ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора", обясни проф. Кантарджиев.

Здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна, допълни той.

На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли създадени антитела и какъв е имунният отговор, ако е изследван, и трето - дали е ваксиниран, обясни експертът.

Цената на PCR тестовете е много висока поради голямото търсене - реактивите и труда трябва да са 20 до 30 лева, засега нищо в посока намаляване не може да се направи, защото частните лаборатории определят цената спрямо търсенето, обясни още проф. Кантарджиев.

Той посочи, че в страната вече се наблюдават нови варианти на коронавируса, те са в Северна България. В момента ги уточняваме и веднага ще бъде съобщена повече информация, допълни проф. Кантарджиев.

mediapool.bg