Кламер БГ - Новини: Контрабандни цигари за 5 млн. лв. от Грузия за Унгария са хванати на порт Бургас

Контрабандни цигари за 5 млн. лв. от Грузия за Унгария са хванати на порт Бургас

България

|
Вт, 30 Март 2021г. 18:45ч.
Контрабандни цигари за 5 млн. лв. от Грузия за Унгария са хванати на порт Бургас

Едно от най-големите количества недекларирани цигари за последните години е задържано на 28 март на митнически пункт Пристанище Бургас, съобщиха от окръжната прокуратура в града във вторник .13 млн. къса за около 5 млн. лева са били укрити в ремарке, което е пристигнало в страната от Грузия с ферибот.

35 ремаркета с домакински хартиени ролки са пътували за Унгария и са преминавали транзитно през България. Цигарите, над 650 000 кутии, са били укрити в едно от тях, то е било селектирано за проверка, обясни Тихомир Каменов, зам.-директор на Главна дирекция "Митническо разследване и разузнаване" в Агенция "Митници".

"Рентгеновата проверка установява места с различна плътност, във връзка с което е отклонено за физическа проверка. При нея се установява "тапа". Декларираната стока - хартиени ролки, се намира в най-задната част и покрива малка част от товарното помещение. Цялата останала част е заета от цигари", обясни той.

Цигарите са от две търговски марки, непознати на българския пазар. Според Каменов не са предназначени за българския пазар, а най-вероятно за европейския.

На този етап не можем да говорим за контрабанден канал, допълни той и уточни, че това е най-голямото количество задържани недекларирани цигари от началото на годината на граница на България, най-голямото количество цигари на ферибот в Бургас и едно от най-големите през последните години.

Образувано е досъдебно производство, обяви административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев.

Към момента е извършен оглед, проведени са и разпити на свидетели. Няма задържани. Предстои да бъде назначена експертиза, която да установи дали цигарите са фабрично производство.

mediapool.bg