Кламер БГ - Новини: Иран, Саудитска Арабия и още 4 държави се присъединяват към БРИКС

Иран, Саудитска Арабия и още 4 държави се присъединяват към БРИКС

Свят

|
Четв, 24 Авг 2023г. 14:20ч.
Иран, Саудитска Арабия и още 4 държави се присъединяват към БРИКС

Путин с видеопослание към БРИКС, сн. ЕПА/БГНЕС

Шест държави, включително Иран и Саудитска Арабия, бяха поканени да се присъединят към блока БРИКС, който се води от Русия и Китай.

Според анализатори този ход ще засили значително влиянието на съюза, към който вече имат интерес и други страни.

Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия също ще се присъединят към блока от 1 януари 2024 г..

В момента БРИКС се състои от развиващите се икономики Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. На срещата на върха тази седмица те се споразумяха да разширят блока.

Това е второто решение за разширяване на БРИКС след създаването му през 2009 г. като съюз между Бразилия, Русия, Индия и Китай. През 2010 г. към него се присъедини Южна Африка.

БРИКС представлява около 40% от световното население и над една четвърт от световния БВП.

Трима от другите лидери на групата участваха в срещата на върха и присъстваха заедно с Рамапоса на обявяването, включително бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, индийският премиер Нарендра Моди и китайският президент Си Цзинпин.

Руският президент Владимир Путин участваше виртуално, след като през март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му заради отвличането на деца от Украйна.

Москва беше представлявана от външния министър Сергей Лавров.

Решението за присъединяване на още 6 страни цели да засили влиянието на блока, който е обещал да се застъпва за интересите на "глобалния Юг", отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Възможно е разширяването да проправи път за още десетки заинтересовани страни, желаещи да се присъединят. Интерес към присъединяване са изразили над 40 страни според южноафрикански представител.

Официални искания са подали 22 от тях.

Руският президент Владимир Путин благодари на южноафриканския си колега Сирил Рамапоса за председателството на срещата на върха на БРИКС и за усилията му за разширяване на блока.

Руският лидер говори по видеоконферентна връзка по време на закриващата пресконференция след тридневната среща в Йоханесбург.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва каза от своя страна, че интересът на други страни да се присъединят към БРИКС показва, колко е уместен стремежът ѝ за нов световен икономически ред.

"Ще останем отворени за нови кандидати", каза Лула на пресконференция в Йоханесбург.

По време на срещата на върха в Република Южна Африка (РЮА) БРИКС прие също резолюция да проучи в бъдеще създаването на "нова валута за взаимни разплащания", посочва Ройтерс.

Разширяването на БРИКС ще даде нов импулс на механизма за сътрудничество на блока, каза днес китайският президент Си Цзинпин.

Това разширяване отрази решимостта на БРИКС да постигне единство и сътрудничество, допълни китайският лидер.

mediapool.bg