Кламер БГ - Новини: Георги Ауад: Фалшивите новини са част от бизнес модела на Фейсбук

Георги Ауад: Фалшивите новини са част от бизнес модела на Фейсбук

Интервюта

|
Ср, 15 Юни 2022г. 13:22ч.
Георги Ауад: Фалшивите новини са част от бизнес модела на Фейсбук

Георги Ауад

Има огромен проблем с фалшивите новини във Фейсбук, но се съмнявам, че може да се направи нещо, защото това е част от бизнес моделът на Фейсбук. Те няма да вземат доброволно решение, за да си намалят приходите. казва пред Mediapool Георги Ауад, с когото разговаряхме за информационна война в социалните мрежи. Според него влиянието на пропагандата в социалните мрежи се надценява и твърди, че троловете всъщност са намалели след налагането на западните санкции срещу Русии. Георги Ауад е експерт анализи, измерване и оценка на репутацията с над десет години професионален опит. Той е един от малкото у нас, които са сертифицирани експерти от AMEC (Международна асоциация за измерване и оценка на комуникацията). Част от екипа разработил "Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда".

След началото на войната в Украйна много български политици и общественици видяха проблем с модерацията на българското Фейсбук пространство, която не вижда проблем с разпространението на фалшиви новини. Има ли проблем наистина и какво може да се прави?

Има огромен проблем, но се съмнявам, че може да се направи нещо, защото това е част от бизнес модела на Фейсбук. Те няма да вземат доброволно решение, за да си намалят приходите. Ще направя препратка към миналия ни разговор, когато казах, че ще намалеят троловете. Това си е факт. Когато влезеш в коментарните секции на редиции на информационни агенции и сайтове, веднага се набива на очи, че троловете изглеждат маргинализирани. В Туитър е същото. Там един от най-известните тролове "Кметът Слави Трайков" е блокиран от Туитър. Сега си ползва резервния акаунт. Там тези се броят на пръсти. В същото време получаваме голям прилив на бягащи от Фейсбук. Във форумите положението е нещо като 6:4 в полза на тези, които не са тролове. Прочитат се все по-разумни и обосновани мнения. За сметка на това последният бастион на дезинформацията и пропагандата в България си остава Фейсбук. Там няма какво да се направи. Ако се блокират хората с нормални изказвания, а се оставят тези, които безпардонно разпространяват дезинформация, явно бизнес моделът не позволява това да бъде прекъснато.

Фейсбук обаче има доста голямо влияние на българския пазар.

Има влияние като голяма социална мрежа. Като влияние върху нагласите на хората обаче съм готов да споря.

Защо?

Някои от най-популярните постове с дезинформация събират по около 15 хиляди харесвания и споделяния, което е абсурдно малко на фона това, че потребителите в България са около 4 милиона. Това е много малко. По същия начин "Възраждане" се хвалят, че са най-активните, да, най-активните са, но пак техните харесвания са много малко на фона 4 милиона души.

Какво може да се направи, за да се намали влиянието на фалшивите новини в социалните мрежи?

За да намалиш влиянието на дезинформацията , не трябва да ограничаваш хората, а да направиш невъзможно дезинформацията да действа. Залагаш на обучения. Трябва хората да се научат на медийна грамотност, не просто да се усвоят пари, да се направи една презентация и да отшуми, а да се работи структурирано и да се обхванат всички възрастови групи, които са възможни за обхващане. Всички под 60 години могат да бъдат научени и това е доказано от финландците, които са направи това с последователни и структурирани усилия. Само с отбелязване на една новина, че идва от руски източник, който е свързан с руското правителство, това няма да как да стане. Това важи не само за руската пропаганда, но и за всяка пропаганда, включително различни опити за религиозни влияния, идващи от Запад.

Много български политически анализатори обаче са уплашени от това, което виждат в социалните мрежи. Според вас това е балон?

Това е балон, защото 15-те процента, които са най-гласовите, успяват да заглушат останалите. Те си подхвърлят топката и увеличават ефекта от това, което говорят, но ако човек се загледа, вижда, че хората си говорят за "Ергена" и други злободневни теми. Много зависи и от социалната мрежа, която се гледа. Разликите между Фейсбук и останалите социални мрежи са огромни, което поставя под въпрос проучвания, които залагат главно на информация от фейсбук, примерно.

Има ли промяна в проруския наратив?

Вече не наблягат на това колко велика е армията им, но продължават същите опорни точки. Продължава да се внушава, че Русия е най-близкия приятел на България, че са ни основен търговски партньор. Продължават исканията за референдуми. Някаква грандиозна промяна обаче няма.

Как виждаш влиянието на руската пропаганда, обърнато в електорален заряд в българското общество?

Бих се учудил, ако има повече от 3-4% преместване в която и да е партия.

От какво печели българският онлайн трол?

Наскоро имаше една тема в Reddit, в която българин, който е управлявал собствен сайт за фалшиви новини, разказваше за това от какво се печели. Той е печелил от реклами. Не е някакво грандиозно разкритие, и повечето не е изненада, че долу-горе това е главният източник на прходи. Човекът няма такива убеждения. Той не го прави, защото му плащат отнякъде, а защото така прави пари. В България по-голямата част от сайтовете за фалшиви новини са създадени на този принцип, но има някои, които не са. Това са тези по-големите, които разполгат с повече хора и тези неща веднага изплуват, когато човек провери първоизточника на информацията им и краткото време за което "новината" се озовава от първоизточника в локалният сайт. Самите тролове не знам дали изкарват изобщо пари. Не знам как си ги получават. Половината бамки са изключени от SWIFT. Може да са ползвали криптовалути, но и те се сринаха. Това е много сложен въпрос.

В България обаче има доста проруски гласове...

Сигурно някои от тях са мотивирани. Но трябва да знаем, че някои партии, които сега не са власт, биха искали да са на власт и затова прибягват до тази риторика. Не мисля, че вярват, че нещо трябва да се променя в страната.

Като че ли войната в Украйна обедини реалността на всички фалшиви новини, започнали още от времето на пандемията. Как изглежда тази сглобената паралелна реалност…

Много странна е. Там се говори за генномодифицирани гълъби, които се явяват като оръжие, защото разпространяват всякакви зарази. Биолабораториите са отдавна подготвена постановка, в която имаме и българска следа. Много значима при това. Съотвената госпожа (Диляна Гайтанджиева) можем да я попитаме как се изкарват пари от тия неща. Много странен свят е това, който те оставя без думи. Тия неща ги четем в научната фантастика.

Има ли тролски щурм в социалните мрежи?

Във Фейсбук – да. Но там им е последният бастион в България. В другите мрежи те са набутани в ъгъла и нямат глас. Фейсбук е мрежата за възрастни. Тя си заминава. Лека-полека. Младите не са там.

Правят се опити за пробиване дори и Тик Ток.

Има, но те не влизат в тренда. Децата се вълнуват от различни неща.

mediapool.bg